ΕΛΛΑΔΑ

Τεράστια επιχείρηση σε 26 χώρες της Ε.Ε. για τις απάτες στο ηλεκτρονικό εμπόριο - Δύο Έλληνες θύματα

Τεράστια επιχείρηση σε 26 χώρες της Ε.Ε. για τις απάτες στο ηλεκτρονικό εμπόριο - Δύο Έλληνες θύματα
REUTERS

Εικοσιέξι χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ένωσαν τις δυνάμεις τους και με την υποστήριξη της Europol διενέργησαν μεγάλη επιχείρηση για τις απάτες στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου από τις 6 έως τις 16 Ιουνίου.

Πρόκειται για τη δεύτερη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, όπου από ελληνικής πλευράς συμμετείχε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από την οποία εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις απάτης στο διαδίκτυο.

Η μία περίπτωση αφορούσε υποκλοπή και παράνομη επεξεργασία δεδομένων και στοιχείων πιστωτικών καρτών. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε συλληφθεί 30χρονος, ο οποίος σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών είχε πραγματοποιήσει πλήθος διαδικτυακών συναλλαγών, χρησιμοποιώντας τα παραπάνω στοιχεία, συνολικής αξίας τουλάχιστον 8.000 ευρώ.

Για τη δεύτερη περίπτωση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αγνώστων δραστών, οι οποίοι υπέκλεψαν τα στοιχεία πιστωτικών καρτών δύο Ελλήνων και στη συνέχεια πραγματοποίησαν, μέσω διαδικτύου, αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνολικής αξίας περίπου 3.000 ευρώ.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αστυνομικών Αρχών, τραπεζικών ιδρυμάτων και εμπόρων ηλεκτρονικών καταστημάτων από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υποστηρικτικό ρόλο είχαν ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Κολομβία, η Ισλανδία και η Γεωργία.

Σημειώνεται, ότι με πρωτοβουλία της Europol πραγματοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, όπου λαμβάνει μέρος και η χώρα μας, στο πλαίσιο της οποίας έχει δημιουργηθεί ενημερωτικό υλικό που είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα CYBERALERT της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ ενημερωτικό υλικό έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της EUROPOL.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ