ΕΛΛΑΔΑ

Καυτή ρύθμιση για την αυτόνομη θέρμανση των πολυκατοικιών

Καυτή ρύθμιση για την αυτόνομη θέρμανση των πολυκατοικιών
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/Φωτογραφία αρχείου

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που αφορά την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες και με την οποία θα δίνεται στους ιδιοκτήτες η δυνατότητα αποκοπής από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, χωρίς την έγκριση της πλειοψηφίας.

Παράλληλα, προβλέπεται και η απαλλαγή από τις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης, πλην όμως της ετήσιας που πραγματοποιείται για την συντήρηση του καυστήρα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” η εν λόγω τροπολογία πρόκειται να περάσει να περάσει στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Μηχανισμοί και Μέσα Ελέγχου της Ποιότητας του Δομημένου Περιβάλλοντος», ωστόσο και σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, δεν έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που εξετάζεται από την κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής (ΚΕΝΕ), καθώς, όπως τονίζουν, «θέλουν να κατατεθεί την τελευταία στιγμή για να μην μπορεί να αντιδράσεις κανείς».

Πάγωμα διαδικασίας

Βέβαια, η αυτονομία στις πολυκατοικίες δεν είναι καινούργια ιδέα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο είχε περάσει ανάλογη τροπολογία με την οποία τα διαμερίσματα μπορούσαν να είναι αυτόνομα, χωρίς την προηγούμενη έγκριση από το 51% των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας. Ωστόσο είχε μείνει αδιευκρίνιστο τι θα γίνεται με τα κοινόχρηστα για τη θέρμανση. Έπειτα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε κάνει γνωστό πως θα έβγαινε μία διευκρινιστική εγκύκλιος η οποία κα θα αποσαφήνιζε όλα τα γκρίζα σημεία. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη αφού υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις που έφεραν αναπόφευκτα το πάγωμα της διαδικασίας.

Σήμερα η αυτόνομη θέρμανση επανέρχεται και οι ένοικοι των πολυκατοικιών φαίνεται να μοιράζονται στους «ευχαριστημένους» με αυτή την τροπή και σε εκείνους που ασπάζονται τις αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Η ΠΟΜΙΔΑ, που ήταν εξαρχής κατά αυτής της μεταρρύθμισης απέστειλε την Πέμπτη, στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, επιστολή με την οποία ξεκαθαρίζει τους λόγος για τους οποίους διατηρεί αυτή τη στάση.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, λοιπόν, οι ιδιοκτήτες που αποκόπτονται από την κεντρική θέρμανση θα εξακολουθούν να επωφελούνται από τη θέρμανση των γειτονικών διαμερισμάτων όταν το κεντρικό σύστημα λειτουργεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ