ΕΛΛΑΔΑ

Στους δρόμους οι Πανεπιστημιακοί για το νέο μισθολόγιο - Αρνήθηκε ο Τσακαλώτος να τους δει

Στους δρόμους οι Πανεπιστημιακοί για το νέο μισθολόγιο - Αρνήθηκε ο Τσακαλώτος να τους δει
CNN Greece

Στον δρόμο κατέβηκαν, παρά την υψηλή θερμοκρασία, οι πανεπιστημιακοί διαμαρτυρόμενοι για το νέο ειδικό μισθολόγιο το οποίο όπως υποστηρίζουν επιφέρει μια ακόμη μείωση στις ήδη «κουτσουρεμένες» αποδοχές τους.

Επιστήμονες των ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μέλη της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΣΕΠ/ΤΕΙ και της ΕΕΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών ενώ όπως καταγγέλλουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αρνήθηκε να τους συναντήσει παρά το προγραμματισμένο ραντεβού.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση των πανεπιστημιακών καθηγητών, οι οποίοι στην συνέχεια συγκεντρώθηκαν έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Εκεί είχαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Όπως δήλωσε μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΣΔΕΠ στο CNN Greece, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκηςυποστήριξε ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή πριν την ψήφιση των ειδικών μισθολογίων, οι μειώσεις που θα υποστούν οι πανεπιστημιακοί δεν θα είναι μεγάλες ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι μηδενικές.

Οι επιστήμονες των ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ζητούν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές τις περικοπές στις αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου που είχαν γίνει το 2012 ενώ με ανακοίνωση του το ΣτΕ τον Ιανουάριο του 2017 κάλεσε την πολιτεία να συμμορφωθεί με την απόφαση του, τονίζοντας μάλιστα ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση νομοθετήσει νέο μισθολόγιο, οι αποδοχές των Πανεπιστημιακών δεν μπορούν τα είναι μικρότερες από αυτές του 2012.

2012

πηγή: ΠΟΣΔΕΠ

Όπως λένε μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΔΕΠ οι περικοπές στις αποδοχές τους το 2012 άγγιξαν το 30% ενώ με τον νέο νόμο χάνουν επιπλέον 5% του μισθού τους, με τους καθηγητές πρώτης βαθμίδας με πάνω από 25 χρόνια εργασίας να επηρεάζονται πιο πολύ.

MISUOLO

πηγή:ΠΟΣΔΕΠ

Επίσης οι Έλληνες πανεπιστημιακοί επισημαίνουν ότι είναι οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι στην Ευρώπη.

SUGK

πηγή:ΠΟΣΔΕΠ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ