ΕΛΛΑΔΑ

Το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να «ξεχνά» την κατάργηση των Πανελλαδικών

Το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να «ξεχνά» την κατάργηση των Πανελλαδικών
EUROKINISSI/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/Φωτογραφία αρχείου

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα θεσπίσει το υπουργείο Παιδείας το νέο λύκειο με την υπογραφή του Κώστα Γαβρόγλου.

Αλχημείες στο ωρολόγιο πρόγραμμα, ψαλίδι στα διδασκόμενα μαθήματα, μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στις ενδοσχολικές εξετάσεις (σ.σ.: όπως έγινε φέτος στο Γυμνάσιο) και νομοθέτηση υποχρεωτικής φοίτησης στο Λύκειο είναι μερικές από τις αλλαγές που θα έρθουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, τα παραπάνω όμως δεν είναι αρκετά για να «ξεχαστεί» το γεγονός ότι και πάλι αναβάλλεται η περιβόητη «κατάργηση» των Πανελλαδικών Εξετάσεων, υπόσχεση-σημαία στην πολιτική θεματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως όλα δείχνουν, δεν θα περιλαμβάνεται στο νέο σχέδιο.

Το Εθνικό Απολυτήριο παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων, όμως το αδιέξοδο της διασφάλισης του αδιάβλητου έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην ηγεσία. Προτάσεις, που έχουν συζητηθεί στο τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως κλήρωση θεμάτων από το σύλλογο διδασκόντων του κάθε σχολείου, που έχουν πέσει στο τραπέζι, δεν φαίνεται να πείθουν ούτε τους πιο αισιόδοξους, πόσω μάλλον την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που προσπαθεί να αποπροσανατολίσει από το θέμα, προβάλλοντας ως «μεγάλη μεταρρύθμιση» το να ψαλιδίσει στο μισό τα διδασκόμενα μαθήματα στο Λύκειο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Κώστας Γαβρόγλου εμφανίστηκε πρόσφατα σε μία ανοιχτή πολιτική συζήτηση για το μέλλον της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και φανερά αμήχανος παραδέχτηκε ότι μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει πώς θα εξασφαλίσει το αδιάβλητο του νέου εισαγωγικού συστήματος.

Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παλεύει να μαζέψει το χείμαρρο δεσμεύσεων των προηγούμενων μηνών, με τον κ. Γαβρόγλου να «ακροβατεί» στις δηλώσεις του. «Η τριετία δεν είναι ταμπού. Μπορεί οι αλλαγές να έρθουν ακόμα και σε πέντε χρόνια. Αν με ρωτάτε πώς θα εξασφαλίσουμε ένα αδιάβλητο νέο σύστημα, σας λέω ότι ακόμα δεν το γνωρίζω. Απλά λέω να το βάλουμε στο τραπέζι και να το συζητήσουμε». Προφανώς, ο υπουργός Παιδείας πετάει το «μπαλάκι» -όπως ακριβώς έκανε με το θέμα των προνήπιων- στην επόμενη κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ