ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκική εφημερίδα: «Δυσοσμία στην κρίση με την Ελλάδα για το πλοίο»

Τουρκική εφημερίδα: «Δυσοσμία στην κρίση με την Ελλάδα για το πλοίο»

«Δυσοσμία αναδύεται από την κρίση με την Ελλάδα για το πλοίο», γράφει η Τζουμχουριέτ για την υπόθεση με το τουρκικό πλοίο ACT κατά του οποίου έβαλε χθες σκάφος του ελληνικού Λιμενικού καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι μεταφέρει ναρκωτικά. Η τουρκική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η πλοιοκτήτρια εταιρία έχει ποινικό μητρώο ενώ ο καπετάνιος εμπλέκεται σε πολύκροτη υπόθεση.

Αναλυτικά:

Το 2010 ο (καπετάνιος του πλοίου ACT) Χαλούκ Σαμί Καλκαβάν ήταν καπετάνιος ενός άλλου πλοίου που συνόδευε στη Γάζα το Μαβί Μαρμαρά. Ως γνωστόν, το Μαβί Μαρμαρά μετέφερε τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια, όμως Ισραηλινοί κομάντος πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον του σκοτώνοντας δεκάδες ακτιβιστές. Ο συγκεκριμένος καπετάνιος συνελήφθη τότε.

Το πλοίο ανήκει στον Γιουσούφ Ντουντάρ, ο οποίος είναι συγγενής του βουλευτή του ΑΚΡ, Αμπντουραχίμ Ντουντάρ. Το ACT και άλλα πλοία της ίδιας εταιρίας έχουν 'ιστορικό' καθώς έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα από την Τουρκική Ακτοφυλακή.

Σε άλλο πλοίο της ίδιας εταιρίας εντοπίστηκαν 3400 βλήματα αυτοκινούμενων πυροβόλων. Συγκεκριμένα, το 2013, σε έρευνα που έγινε στο λιμάνι της Αλεξανδρέτας σε πλοίο της ίδιας εταιρίας με την ονομασία Ζεινέπ Ντουντάρ (Zeynep Dundar), εντοπίστηκαν 3400 βλήματα αυτοκινούμενων πυροβόλων. Το πλοίο πήγαινε από την Ουκρανία στην Υεμένη και εμφάνιζε το φορτίο του ως υλικά κουζίνας.

Στο ποινικό μητρώο της εταιρίας υπάρχει και η κατηγορία της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Το 2014, πλοίο ξηρού φορτίου της ίδιας εταιρίας με την ονομασία Barıs, ξεκίνησε από την Μερσίνα και παρουσίασε βλάβη ανοιχτά της Κρήτης όπου και αγκυροβόλησε. Στο πλοίο αποκαλύφθηκε ότι επέβαιναν 700 Σύροι πρόσφυγες εκ των οποίων 100 παιδιά. Και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το πλοίο φαινόταν να το έχει νοικιάσει ελληνική εταιρία.

as copy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ