ΕΛΛΑΔΑ

Χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών και φέτος

Χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών και φέτος
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ/EUROKINISSI

Δυσάρεστες είναι οι εξελίξεις για τους γονείς μικρών παιδιών καθώς υπολογίζεται πως περισσότερα από 40.000 παιδιά θα μείνουν εκτός από τους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ο Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, διευθύνων Σύμβουλος του ΕΕΤΑΑ, ορίζει τον αριθμό στο 37.000-38.000, αριθμός όμως που υπερβαίνει κατά πολύ τα 30.000 παιδιά που δεν κατάφεραν να εγγραφούν την περασμένη χρονιά. 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», την Τρίτη ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τη δράση «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2017-2018» που οργανώνεται από τον αυτοδιοικητικό φορέα ΕΕΤΑΑ. Όσοι κατάφεραν να μπουν στον ιστότοπο (eetaa.gr) που αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα λόγω υπερφόρτωσης, μπορούσαν να δουν εάν οι αιτήσεις τους έγιναν δεκτές. Σύμφωνα, πάντως, με ανακοίνωση του φορέα:

-Οι δικαιούμενοι Voucher (κουπόνι με το οποίο εξοφλείται η συνεισφορά του γονέα στον δημοτικό ή ιδιωτικό σταθμό που θα βρει θέση) είναι 92.231 έναντι 84.800 της τελευταίας χρονιάς.

-Οι έγκυρες υποψηφιότητες ήταν φέτος 132.982, ενώ το 2016 ανέρχονταν σε 121.569.

Με άλλα λόγια, φέτος κρίθηκαν έγκυρες οι αιτήσεις για 132.982 παιδιά, αλλά εγγράφονται τα 92.231. Άρα, μένουν εκτός δωρεάν φιλοξενίας 40.751 βρέφη και νήπια. Πέρυσι οι έγκυρες αιτήσεις ήταν 121.569 και τα κουπόνια 84.800, άρα έμεναν εκτός σχεδόν 37.000.

Σύμφωνα, όμως, με την ΕΕΤΑΑ, ο αριθμός των ωφελουμένων μπορεί τελικώς να αυξηθεί τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα συμβεί μέσω της «ανακατανομής των Voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν, με στόχο να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των δομών». «Έτσι πιστεύουμε ότι ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων θα προσεγγίσει τις 100.000 έναντι 91.000 της περσινής χρονιάς», αναφέρει η ΕΕΤΑΑ. Κάτι ανάλογο συνέβη και πέρυσι αλλά οδήγησε και στο φαινόμενο χιλιάδες παιδιά να ξεκινήσουν τη φοίτησή τους τον Οκτώβριο αντί για την 1η Σεπτεμβρίου.

1753116

(EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

«Τα προβλήματα με τις φορολογικές δηλώσεις αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς και πολύ μικρός ήταν τελικά ο αριθμός εκείνων που δεν μπόρεσαν να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Και γι’ αυτούς όμως υπήρξε λύση, έτσι ώστε κανείς να μην αποκλειστεί από τη διαδικασία του προγράμματος», αναφέρει η ΕΕΤΑΑ.

Εκτιμάται πως υπάρχουν 500 δικαιούχοι, κυρίως αγρότες, που δεν μπόρεσαν ακόμη να υποβάλουν φορολογική δήλωση και οι αιτήσεις τους θα κριθούν αργότερα. Όσοι εξασφάλισαν κουπόνι και μπόρεσαν να βρουν θέση στον παιδικό σταθμό της επιλογής τους, μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και οι φορείς (δήμοι και ιδιώτες) να προγραμματίσουν με επάρκεια χρόνου τη νέα χρονιά.

Τι ανέφερε ο διευθύνων Σύμβουλος του ΕΕΤΑΑ

Ο Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, διευθύνων Σύμβουλος του ΕΕΤΑΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως την φετινή χρονιά περίπου 37-38.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, έναντι των 30.000 της προηγούμενης χρονιάς.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι δικαιούχοι είναι πολλοί περισσότεροι από τις υπάρχουσες θέσεις.

«Υπάρχει μεγάλη ανισότητα στον αριθμό των βρεφονηπιακών σταθμών. Δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί και για να αντιμετωπιστεί αυτό χρειάζεται χρόνος», ανέφερε ο κ. Γκοτσόπουλος.

parta1

(Πηγή: partastimes)

Ολονυχτία στην Πάτρα για μια θέση στους παιδικούς σταθμούς

Ανήσυχοι γονείς στήθηκαν από το βράδυ της Τρίτης σε ουρά έξω από τον κοινωνικό τομέα του Δήμου Πατρέων ώστε να λάβουν σειρά προτεραιότητας για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, που θα εξασφαλίσουν την είσοδο των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Συγκεκριμένα, περίπου 30 άτομα διανυκτέρευσαν έξω από τα γραφεία για να μην χάσουν την ευκαιρία εγγραφής. Όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θεόδωρος Τουλγαρίδης, όλοι ανεξαιρέτως εξυπηρετήθηκαν.

parta

(Πηγή: partastimes)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ