ΕΛΛΑΔΑ

Ειδομένη: Στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων ο Μουζάλας

Ειδομένη: Στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων ο Μουζάλας
EUROKINISSI-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Στην Ειδομένη βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας επισκεπτόμενος τον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων.

Στο καταυλισμό έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί πρόσφυγες.

Οι αρχές των Σκοπίων έχουν επιτρέψει να διέλθουν τα σύνορα με την Ελλάδα 1.500 πρόσφυγες από το πρωί ενώ στον καταυλισμό τον οποίο επισκέπτεται ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σήμερα παραμένουν 3.000 άτομα.
Από αυτά τα άτομα υπολογίζεται ότι περίπου 1.300 δεν είναι κάτοχοι διαβατηρίων Συρίας, Ιράκ και Αφγανιστάν.

Το φωτογραφικό ρεπορτάζ του CNN Greece είναι ενδεικτικό της ασφυκτικής κατάστασης την οποία αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι το πρωί της Παρασκευής, είχαν περάσει στην ΠΓΔΜ, 4.000 πρόσφυγες των τριών εθνικοτήτων (Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί).

Νωρίτερα, ομάδα περίπου 200 Ιρανών, Μαροκινών, Τυνήσιων και άλλων εθνικοτήτων είχε συγκεντρωθεί μπροστά στα συρματοπλέγματα και ζητούσαν επιτακτικά να περασουν στη γειτονική χώρα.\

Μετά την επίσκεψή του στην περιοχή ο κ. Μουζάλας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Υπάρχει ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τη Σλοβενία και συνεχίστηκε σαν ντόμινο. Έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε ένα κομμάτι του μεταναστευτικού – προσφυγικού ρεύματος. Νομίζω ότι η απαγόρευση εισόδου σε χώρες ανθρώπων με συγκεκριμένη καταγωγή θα συνεχιστεί. Έχουμε σχέδιο πώς να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν προς τα κάτω και να απεγκλωβιστεί η περιοχή. Υπάρχει σχέδιο και τις επόμενες ημέρες θα απεγκλωβιστεί η περιοχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ