ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Κω: Μεγάλες οι «πληγές» στο νησί – Αγώνας δρόμου για να ανοίξει το λιμάνι

Σεισμός στην Κω: Μεγάλες οι «πληγές» στο νησί – Αγώνας δρόμου για να ανοίξει το λιμάνι
REUTERS/Costas Baltas

Ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Κω το νησί επιχειρεί να μαζέψει τα κομμάτια του και να καταγράψει τις ζημιές που άφησε πίσω του το «φονικό χτύπημα» του Εγκέλαδου των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια του σεισμού, ενώ πολλοί είναι και οι τραυματίες, μερικοί εκ των οποίων παλεύουν για τη ζωή τους νοσηλευόμενοι σε διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδος, όπου μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα Σινούκ. Οι καταστροφές στο νησί είναι αρκετές, κυρίως σε παλαιά κτήρια, ενώ σημαντικό ήταν το χτύπημα που δέχθηκε και ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου και το λιμάνι του νησιού.

Οι νεκροί

Δύο τουρίστες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του σεισμού. Ένας 27χρονος Σουηδός και ένας 39χρονος Τούρκος. Τα θύματα καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε στο κλαμπ όπου διασκέδαζαν.

Ο 39χρονος Τούρκος ταυτοποιήθηκε στο πρόσωπο του Σινάν Κούρτογλου, όπως επιβεβαιώνει και η εφημερίδα Hurriyet. Ο άντρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έκανε διακοπές στο νησί των Δωδεκανήσων.

Διαβάστε το Live Blogging του CNN Greece για όλες τις εξελίξεις στην Κω

Παράλληλα, τέσσερις τραυματίες, οι τρεις σε πολύ σοβαρή κατάσταση μεταφέρθηκαν με Σινούκ στο Ηράκλειο της Κρήτης για νοσηλεία. Ο ένας τραυματίας παρελήφθη ακρωτηριασμένος στο κάτω άκρο δεξιά της κνήμης και με κάταγμα κάτω άκρου, ο δεύτερος φέρει κάταγμα του άνω άκρου δεξιά, ο τρίτος κάταγμα οφθαλμικού κόγχου, ενώ ο τέταρτος τραυματίας φέρει κατάγματα.

1 copy

(Πηγή φωτογραφίας: Hurriyet)

Ξέσπασε τραυματίας που μεταφέρθηκε στην Κρήτη

Μία εκ των τεσσάρων τραυματιών που μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο με σοβαρά κατάγματα στα πόδια, μη μπορώντας να πιστέψει την ταλαιπωρία που βιώνει τις τελευταίες ώρες ξέσπασε κατά της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Με λόγια γεμάτα θυμό, αγανάκτηση και λύπη, και παρά την κατάσταση στην οποία βρισκόταν, η τραυματίας, όπως μεταφέρει ρεπορτάζ του neakriti, τόνισε: «Συγχαρητήρια στους πολιτικούς θέλω να πω... Συγχαρητήρια... Να πάνε να πνιγούνε όλοι, με ένα τσουνάμι»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η γυναίκα έχει ήδη χειρουργηθεί στο ένα πόδι στο Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας της Κω, «Ο Ιπποκράτης», και φέρει σοβαρά κατάγματα στο άλλο πόδι.

Εκατοντάδες τραυματίες στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας

Μεγάλος είναι και ο αριθμός των τραυματιών στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας, καθώς υπολογίζεται πως περισσότεροι από 350 άνθρωποι τραυματίστηκαν λόγω του σεισμού. Εξ αυτών οι 25 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

«Τριακόσια πενήντα οκτώ πρόσωπα τραυματίστηκαν από τον σεισμό. Από αυτά, 272 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα και τα υπόλοιπα έφθασαν εκεί με ίδια μέσα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας Αχμέτ Ντεμιρτζάν. Ο ίδιος προσέθεσε: «Ορισμένοι από αυτούς έχουν υποστεί κατάγματα, αλλά κανένας δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση».

To ΚΥΠΕ μετέδωσε ότι στην Αλικαρνασσό οι άνθρωποι πετάχτηκαν από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα για να σωθούν από την σεισμική δόνηση.

2alika

(Dogan News Agency via REUTERS)

Υλικές ζημιές στον Ναό του Αγίου Νικολάου και το κύριο λιμάνι του νησιού

Εκτός από τους δύο νεκρούς και των εκατοντάδων τραυματιών τόσο σε Ελλάδα όσο και Τουρκία, ο σεισμός είχε καταστροφικά αποτελέσματα για πολλά κτήρια στο νησί των Δωδεκανήσων.

Η καταγραφή των ζημιών ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πολλές υλικές ζημιές, κυρίως σε παλιά κτήρια.

3naos

Ανάμεσα σε αυτά είναι και ο Ναός του Αγίου Νικολάου, όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες καταστροφές. Το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού κατέρρευσε ενώ όλο το κτήριο έχει ρωγμές από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου.

Το κτήριο του ελέγχου διαβατηρίων και του τελωνειακού ελέγχου χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα, μετά την πρώτη αυτοψία, ενώ γίνεται αγώνας δρόμου για να ανοίξει το βασικό λιμάνι του νησιού. Μέχρι να γίνει αυτό τα πλοία θα δένουν στο λιμάνι της Κεφάλου. Έχουν εντοπιστεί ακόμη προβλήματα υδροδρότησης σε πολλά χωριά του νησιού.

2naos

Κατέρρευσαν οι κολώνες πολυκατοικίας – σώοι από θαύμα οι ένοικοι

Τον χάρο με τα ίδια τους τα μάτια είδαν οι ένοικοι πολυκατοικίας στο νησί, όταν, λόγω της σεισμικής δόνησης, έσπασαν οι κολώνες της. Συγκεκριμένα, η πολυκατοικία μειώθηκε κατά έναν όροφο, αφού ο πρώτος όροφος μετατράπηκε σε ισόγειο και το μαγαζί που βρίσκονταν στο ισόγειο εξαφανίστηκε εντελώς.

Οι γείτονες ανέφεραν πως άκουσαν έναν εκκωφαντικό κρότο και μόλις βγήκαν στις αυλές τους είδαν την ισοπεδωμένη πολυκατοικία.

1polykatoikia
2polykatoikia
3polykatoikia

Βλάβες και σε αρκετά ιστορικά μνημεία

Βλάβες σημειώθηκαν και σε αρκετά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Κω, όπως διαπίστωσε το κλιμάκιο της αρχαιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού που έφτασε στο νησί της Κω το πρωί.

«Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν οι βλάβες στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, στο Κάστρο και στα Οθωμανικά τεμένη. Θα ακολουθήσουν τα πρώτα μέτρα προστασίας και θα προχωρήσει η αποκατάστασή τους μετά από μελέτη. Για τον σκοπό αυτό, αύριο και τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Κω κλιμάκιο της Κεντρικής Υπηρεσίας από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οριστικοποιήσει τις ενέργειες», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

1kws

(Εurokinissi)

Επίσης, τόνισε πως «μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα παραμείνει προς το παρόν κλειστό για σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές. Κλειστή για σύντομο χρονικό διάστημα θα παραμείνει επίσης η Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία. Για τα νεότερα μνημεία υπάρχει συνεργασία με το Δήμο της Κω».

1kiones

(Εurokinissi)

Γέμισε το αεροδρόμιο μετά τον σεισμό

Το αδιαχώρητο επικράτησε στο αεροδρόμιο της Κω ύστερα από τον σεισμό, καθώς το λιμάνι ήταν εκτός λειτουργίας.

Ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες όμως δηλώνουν ψύχραιμοι και κάνουν λόγο για μεμονωμένες περιπτώσεις φυγής τουριστών από το νησί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποίησε όσους βρίσκονται στην Κω και την Αλικαρνασσό να προσέχουν μετασεισμούς και να συμβουλεύονται τις τοπικές αρχές και τα ξενοδοχεία σχετικά με τις ρυθμίσεις ύπνου. Οι Βρετανοί τουρίστες αυτή τη στιγμή στην Κω υπολογίζονται στις 8000.

1aero
2aerodro
3aeodro

ΔΗΜΟΦΙΛΗ