ΕΛΛΑΔΑ

Κως: πέρασαν τη νύχτα στο ύπαιθρο - προτεραιότητα η επαναλειτουργία του λιμανιού

Κως: πέρασαν τη νύχτα στο ύπαιθρο - προτεραιότητα η επαναλειτουργία του λιμανιού
REUTERS/Costas Baltas

Η επόμενη ημέρα του φονικού χτυπήματος του Εγκέλαδου στην Κω βρίσκει τις Αρχές να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές του νησιού.

Αποστολή στην Κω: Λευτέρης Σουχάιμπ

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο κεντρικό λιμάνι - πύλη Σέγκεν, το οποίο έχει υποστεί σημαντική καταστροφή και δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Εντός της ημέρας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο ΓΓ Υποδομών Γιώργος Δέδες, θα γίνει η καθοριστική επιθεώρηση από ειδικούς λιμενολόγους - μηχανικούς, καθηγητές Πολυτεχνείου και ειδικούς επιστήμονες που ήδη βρίσκονται στο νησί ενώ δύτες θα κάνουν υποβρύχιες λήψεις ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα της ζημιάς.

Για την ώρα η θαλάσσια συγκοινωνία της Κω με τον Πειραιά εξυπηρετείται μέσω του λιμανιού της Κεφάλου ενώ έχουν αποκατασταθεί τόσο η ενδοδωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία μέσω εναλλακτικού προβλήτα κοντά στο κεντρικό λιμάνι όσο και η σύνδεση των ημεροπλοίων από και προς τα τουρκικά παράλια. Κανονικά, επίσης, λειτουργεί το αεροδρόμιο. Χθες, καθώς για πολλές ώρες αποτελούσε τη μοναδική πύλη εισόδου - εξόδου από και προς το νησί, επικράτησε το αδιαχώρητο.

1aero.JPG

Κλιμάκια μηχανικών, εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουν και σήμερα όπως και αύριο Κυριακή τους ελέγχους στα ξενοδοχεία και όλα τα δημόσια κτίρια.

Καθώς ο σεισμός σημειώθηκε στην καρδιά του καλοκαιριού, άρα και της τουριστικής περιόδου, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να επιστρέψει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε κανονικούς ρυθμούς το νησί και να αποφορτιστεί το κλίμα. Αρμοδίως τονίζεται ότι οι ξενοδοχειακές υποδομές της Κω αποδείχτηκαν ασφαλείς ενώ το σεισμικό φαινόμενο εκτονώνεται.

Ο σεισμός, τα θύματα, οι «πληγές»

Αρκετοί ήταν οι κάτοικοι της Κω οι οποίοι διανυκτέρευσαν στο ύπαιθρο φοβούμενοι νέο μεγάλο σεισμό. Με τα παιδιά και τα κατοικίδιά τους επέλεξαν να κοιμηθούν σε πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους καθώς η «φυσική ακολουθία» των σεισμών, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 6 Ρίχτερ: «Οι σεισμικές ακολουθίες μπορεί να συνεχιστούν για μία εβδομάδα με 10 μέρες ακόμη, δίνοντας 50 ή και 100 μετασεισμούς. Περίπου τα τρία τέταρτα των μετασεισμών θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, ωστόσο, ίσως να συνεχιστούν με μικρότερη ένταση και τους επόμενους μήνες».

park.JPG

πηγή: REUTERS/Costas Baltas

Δύο τουρίστες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του χθεσινού σεισμού. Ένας 27χρονος Σουηδός και ένας 39χρονος Τούρκος, ο Σινάν Κούρτογλου. Τα θύματα καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε στο κλαμπ όπου διασκέδαζαν.

1 copy

Ο Σινάν Κούρτογλου - πηγή: Hurriyet

Τέσσερις τραυματίες, δύο Έλληνες και δύο αλλοδαποί, μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου στην Κρήτη. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, οι δύο αλλοδαποί -ένας Σουηδός 21 ετών και ένας Νορβηγός 23 χρόνων- νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Άλλοι τρεις τραυματίες, ένας Έλληνας, ένας Αλβανός και μία Σκανδιναβή μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο Θριάσιο.

pagni.JPG

πηγή: REUTERS/Stefanos Rapanis

Μαζί με το λιμάνι, εκείνη που έχει κυρίως πληγεί στην Κω είναι η πρωτεύουσα. Μεταξύ των κτιρίων που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά είναι ο Ναός του Αγίου Νικολάου. Είναι γεμάτος ρωγμές ενώ το ιερό κατέρρευσε.

3naos
2naos

Σε άλλο σημείο, μια πολυκατοικία κατέβηκε έναν όροφο. Ο πρώτος μετατράπηκε σε ισόγειο εξαφανίζοντας το μαγαζί που βρισκόταν εκεί όταν οι κολώνες έσπασαν.

Οι γείτονες ανέφεραν πως άκουσαν ένα φοβερό θόρυβο και βγαίνοντας έξω αντίκρυσαν αυτό το θέαμα.

1polykatoikia
2polykatoikia
3polykatoikia

Βλάβες σε αρκετά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Κω, διαπίστωσε κλιμάκιο της αρχαιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

«Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν βλάβες στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, στο Κάστρο και στα Οθωμανικά τεμένη. Θα ακολουθήσουν τα πρώτα μέτρα προστασίας και θα προχωρήσει η αποκατάστασή τους μετά από μελέτη. Για τον σκοπό αυτό θα μεταβεί στην Κω κλιμάκιο της Κεντρικής Υπηρεσίας από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οριστικοποιήσει τις ενέργειες», ανέφερεται σε σχετική ανακοίνωση.

1kws

πηγή: Eurokinissi

Επισημαίνεται, επίσης, πως «μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα παραμείνει προς το παρόν κλειστό για σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές. Κλειστή για σύντομο χρονικό διάστημα θα παραμείνει επίσης η Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία. Για τα νεότερα μνημεία υπάρχει συνεργασία με το Δήμο της Κω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ