ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Κως: Ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις στο νησί

Σεισμός Κως: Ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις στο νησί
REUTERS/Costas Baltas

Δύο ισχυροί μετασεισμοί σημειώθηκαν στην Κω που ακόμη «αναρρώνει» από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Συγκεκριμένα, ο πρώτος σημειώθηκε στις 20:09 και ήταν έντασης 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ο δεύτερος ταρακούνησε το νησί στις 20:25.

Το επίκεντρό τους ήταν ανάμεσα στην Κω και την Αλικαρνασσό (9 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αλικαρνασσού και 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κεφάλου αντίστοιχα), ήταν επίσης επιφανειακοί. Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά με δεκάδες μικρότερους μετασεισμούς.

Σε κρίσιμη κατάσταση οι δύο από τους τέσσερις τραυματίες στο ΠΑΓΝΗ

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου εξακολουθούν να νοσηλεύονται τα τέσσερα άτομα που τραυματίστηκαν από τον σεισμό των 6,6 βαθμών Ρίχτερ στην Κω και μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος C130 στο νησί.

Για την κατάσταση των τραυματιών το νοσοκομείο σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Ο άνδρας 21 ετών, Σουηδικής υπηκοότητας υποβλήθηκε σε ορθοπεδικό χειρουργείο και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε καταστολή, διασωληνωμένος, με πολλαπλά κατάγματα και υπαραχνοειδή αιμορραγία. Είναι σταθερός αιμοδυναμικά. Η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.

Ο άνδρας 23 ετών, Νορβηγικής υπηκοότητας μετά το χειρουργείο νοσηλεύεται, σε καταστολή, διασωληνωμένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έχει άμφω ακρωτηριασμένα τα δύο κάτω άκρα (κνημιαίος και άκρας ποδός). Είναι σταθερός αιμοδυναμικά. Η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.

Ο άνδρας 37 ετών, Ελληνικής υπηκοότητας με τραύμα στον δεξί οφθαλμικό κόγχο, υποβλήθηκε χθες αργά το απόγευμα σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στην οφθαλμολογική κλινική.

Η γυναίκα 28 ετών, Ελληνικής υπηκοότητας με κάταγμα στο δεξί πόδι στο ύψος της κνήμης και κάταγμα στο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού, νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική.

Το προσωπικό του νοσοκομείου συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή αντιμετώπιση των παραπάνω περιστατικών».

Η επόμενη μέρα στην Κω

Η επόμενη μέρα στην Κω βρίσκει του κατοίκους του νησιού να μετρούν πληγές. Το νησί προσπαθεί να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς, το σεισμικό φαινόμενο εκτονώνεται ενώ και οι αρμόδιοι καθησυχάζουν τους τουρίστες τονίζοντας ότι οι ξενοδοχειακές υποδομές αποδείχτηκαν ασφαλείς.

Οι αρχές επικεντρώνουν την προσοχή τους στην αποκατάσταση των ζημιών. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο κεντρικό λιμάνι - πύλη Σέγκεν, το οποίο έχει υποστεί σημαντική καταστροφή και δεν μπορεί να λειτουργήσει.

1 copy

Εντός της ημέρας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο ΓΓ Υποδομών Γιώργος Δέδες, θα γίνει η καθοριστική επιθεώρηση από ειδικούς λιμενολόγους - μηχανικούς, καθηγητές Πολυτεχνείου και ειδικούς επιστήμονες που ήδη βρίσκονται στο νησί ενώ δύτες θα κάνουν υποβρύχιες λήψεις ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα της ζημιάς.

Για την ώρα η θαλάσσια συγκοινωνία της Κω με τον Πειραιά εξυπηρετείται μέσω του λιμανιού της Κεφάλου ενώ έχουν αποκατασταθεί τόσο η ενδοδωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία μέσω εναλλακτικού προβλήτα κοντά στο κεντρικό λιμάνι όσο και η σύνδεση των ημεροπλοίων από και προς τα τουρκικά παράλια. Κανονικά, επίσης, λειτουργεί το αεροδρόμιο.

Μαζί με το λιμάνι, εκείνη που έχει κυρίως πληγεί στην Κω είναι η πρωτεύουσα. Μεταξύ των κτιρίων που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά είναι ο Ναός του Αγίου Νικολάου. Είναι γεμάτος ρωγμές ενώ το ιερό κατέρρευσε.

4186058
4186060
4186061

Σε άλλο σημείο, μια πολυκατοικία κατέβηκε έναν όροφο. Ο πρώτος μετατράπηκε σε ισόγειο εξαφανίζοντας το μαγαζί που βρισκόταν εκεί όταν οι κολώνες έσπασαν.

2polykatoikia

Βλάβες σε αρκετά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Κω, διαπίστωσε κλιμάκιο της αρχαιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

«Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν βλάβες στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, στο Κάστρο και στα Οθωμανικά τεμένη. Θα ακολουθήσουν τα πρώτα μέτρα προστασίας και θα προχωρήσει η αποκατάστασή τους μετά από μελέτη. Για τον σκοπό αυτό θα μεταβεί στην Κω κλιμάκιο της Κεντρικής Υπηρεσίας από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οριστικοποιήσει τις ενέργειες», ανέφερεται σε σχετική ανακοίνωση.

1kws copy

Επισημαίνεται, επίσης, πως «μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα παραμείνει προς το παρόν κλειστό για σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές. Κλειστή για σύντομο χρονικό διάστημα θα παραμείνει επίσης η Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία. Για τα νεότερα μνημεία υπάρχει συνεργασία με το Δήμο της Κω».

Κάτοικοι και τουρίστες διανυκτέρευσαν στo ύπαιθρο

Αρκετοί ήταν οι κάτοικοι της Κω οι οποίοι διανυκτέρευσαν στο ύπαιθρο φοβούμενοι νέο μεγάλο σεισμό. Με τα παιδιά και τα κατοικίδιά τους επέλεξαν να κοιμηθούν σε πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους καθώς η «φυσική ακολουθία» των σεισμών, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 6 Ρίχτερ:

4186527 copy

«Οι σεισμικές ακολουθίες μπορεί να συνεχιστούν για μία εβδομάδα με 10 μέρες ακόμη, δίνοντας 50 ή και 100 μετασεισμούς. Περίπου τα τρία τέταρτα των μετασεισμών θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, ωστόσο, ίσως να συνεχιστούν με μικρότερη ένταση και τους επόμενους μήνες».

1aero copy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ