ΕΛΛΑΔΑ

Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων: Θεσμική εκτροπή οι επιθέσεις στη δικαιοσύνη

Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων: Θεσμική εκτροπή οι επιθέσεις στη δικαιοσύνη
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Χαρακτήρα «θεσμικής εκτροπής» προσλαμβάνουν οι διαρκώς εντεινόμενες «κυβερνητικές επιθέσεις σε βάρος της Δικαιοσύνης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνήλθε τη Δευτέρα στα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών.

Ακόμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι «το δικηγορικό σώμα ενωμένο εκφράζει την αντίθεσή του στην παραπάνω προκλητική κυβερνητική στάση» και δηλώνει ότι «με αίσθημα ευθύνης θα μάχεται πάντοτε για τη Δικαιοσύνη, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις προς υπεράσπιση του κράτους δικαίου και του Συντάγματος».

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, αναφέρει:

«Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε κοινωνοί μιας διαρκώς εντεινόμενης επίθεσης σε βάρος της Δικαιοσύνης από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας. Η επίθεση αυτή λαμβάνει πλέον τα χαρακτηριστικά θεσμικής εκτροπής:

Εκτροπή είναι η παραγνώριση και η υπονόμευση της θεσμικής υπόστασης της Δικαιοσύνης. Εκτροπή είναι η συλλήβδην καταδίκη των δικαστικών αποφάσεων, όταν είναι μη αρεστές, ή καθ’ υποκειμενική κρίση εσφαλμένες, χωρίς να προβάλλονται συγκεκριμένες νομικές αιτιάσεις. Εκτροπή είναι η ευθεία προσβολή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, του ισότιμου και ισόκυρου χαρακτήρα της ως πυλώνα του πολιτεύματος. Εκτροπή είναι η απόδοση μομφής σε βάρος λειτουργών της Δικαιοσύνης, που εξαντλείται στη δημόσια διαπόμπευσή τους. Εκτροπή είναι η σπίλωση του θεσμού, που κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτόν. Εκτροπή είναι η καταστρατήγηση της συνταγματικής τάξης. Εκτροπή είναι, τέλος, το διαζύγιο από την κοινή λογική και τον ορθό λόγο.

Το δικηγορικό σώμα ενωμένο εκφράζει την αντίθεσή του στην παραπάνω προκλητική κυβερνητική στάση. Δηλώνει ότι με αίσθημα ευθύνης θα μάχεται πάντοτε για την Δικαιοσύνη, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις προς υπεράσπιση του κράτους δικαίου και του Συντάγματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ