ΕΛΛΑΔΑ

ΙΚΑ για όλους προτείνει η επιτροπή Σοφών

ΙΚΑ για όλους προτείνει η επιτροπή Σοφών
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό προβλέπει το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών που αναμένεται πλέον να αποτελέσει τη βάση του διαλόγου που θα διεξαχθεί το επόμενο διάστημα ώστε να κατατεθεί με τη μορφή νομοσχεδίου το Νοέμβριο.

Το πόρισμα προτείνει ενιαίους κανόνες για τις εισφορές και τις παροχές με εφαρμογή του μοντέλου ΙΚΑ για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Προβλέπει μάλιστα ίδιες ασφαλιστικές εισφορές αλλά και παροχές για όλους ανεξαρτήτως του αριθμού των ταμείων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα αλλά και στους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, κάτι που θα επιφέρει αύξηση των εισφορών σε ορισμένα ταμεία.

Σχετικά με το φλέγον ζήτημα της σύνδεσης του ύψους της σύνταξης με περιουσιακά κριτήρια, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος προχώρησε σήμερα από τη Βουλή σε διάψευση, υπογραμμίζοντας τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα ενός δημόσιου νέου ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο και θα φροντίζει και θα προσταεύει τους πλέον αδύναμους.

Ωστόσο, η Επιτροπή Σοφών συμπεριλαμβάνει την πρόταση για χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση εισοδηματικά κριτήρια, όπως και νέο τρόπο υπολογισμού συντάξεων για τους συνταξιούχους όλων των ταμείων.

Μιλώντας στο CNN Greece το βράδυ της Πέμπτης για τις προτάσεις της Επιτροπής, ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Ρωμανιάς έκανε λόγο για πόρισμα - έκθεση ιδεών που δεν συνιστά ουσιαστική μεταρρυθμιστική πρόταση.

Ο Γ. Δραγασάκης από τη μεριά του μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος με εγγυημένη σύνταξη έστω μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τη Δευτέρα το πόρισμα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ