ΕΛΛΑΔΑ

Στυλιανίδης, Αβραμόπουλος: 30.000 πρόσφυγες σε σπίτια, μέχρι το τέλος του 2017

Στυλιανίδης, Αβραμόπουλος: 30.000 πρόσφυγες σε σπίτια, μέχρι το τέλος του 2017
CNN Greece

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες νέα σειρά έργων στήριξης έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκε το «πρόγραμμα στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση» (ESTIA), μέσω του οποίου παρέχεται βοήθεια στους πρόσφυγες και στις οικογένειές τους για την ενοικίαση καταλυμάτων στις αστικές περιοχές, καθώς και χρηματική βοήθεια.

Με λίγα λόγια το νέο πρόγραμμα που παρουσίασαν σήμερα ο αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Επίτροπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, επεκτείνει το πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων και την αντικατάσταση των συσσιτίων και των κουπονιών με προπληρωμές κάρτες.

Η σημερινή χρηματοδότηση έρχεται να προστεθεί στα 192 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν μέσω συμβάσεων με 15 “ανθρωπιστικούς εταίρους” όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, δηλαδή ΜΚΟ, από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ το 2016, με αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό της συνολικής στήριξης έκτακτης ανάγκης προς την Ελλάδα, σε 401 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα για τη διαχείριση της μετανάστευσης και των εξωτερικών συνόρων υπερβαίνει τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ (έως το 2020), μέσω διαφόρων μορφών χρηματοδότησης.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ESTIA ανέρχεται σε 151 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει:

Ενοικιαζόμενα καταλύματα έως και για 30 000 άτομα

Στο πλαίσιο έργου αξίας 93,5 εκατομμυρίων ευρώ σε συνεργασία με την UNHCR, θα ενοικιαστούν καταλύματα σε μεγάλη κλίμακα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων μέσω της παροχής 22.000 θέσεων στέγασης σε αστικές περιοχές. Ο αριθμός των προσφύγων που ζουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Ελλάδα θα φτάσει τους 30.000 έως το τέλος του 2017. Περίπου 2.000 ενοικιαζόμενες θέσεις στέγασης θα βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των διαμερισμάτων θα ενοικιαστούν σε πόλεις και κωμοπόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Χρηματική βοήθεια με προπληρωμένες κάρτες

Στο πλαίσιο ενός δεύτερου έργου αξίας 57,6 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με την UNHCR, το οποίο εντάσσεται επίσης στο πρόγραμμα ESTIA, θα δημιουργηθεί ένα βασικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όλους τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς θα τους χορηγούνται προκαθορισμένα μηνιαία χρηματικά ποσά μέσω ειδικής κάρτας. Οι χορηγήσεις θα είναι οι ίδιες σε ολόκληρη τη χώρα και συνδέονται με το ελληνικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας έκτακτης ανάγκης, ενώ εξαρτώνται από το μέγεθος της οικογένειας των προσφύγων. Χρησιμοποιώντας αυτή την κάρτα, οι πρόσφυγες μπορούν να προμηθεύονται τρόφιμα, φάρμακα και να μετακινούνται με τα μέσα συγκοινωνίας, καλύπτοντας έτσι τις βασικές τους ανάγκες.
Το υπόλοιπο ποσό της χρηματοδότησης θα διατεθεί σε ανθρωπιστικές ΜΚΟ για τη συμπλήρωση υφιστάμενων έργων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση πιεστικών ανθρωπιστικών αναγκών στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η στέγαση, η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, καθώς και η άτυπη εκπαίδευση.

Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της για την ασφάλεια των συνόρων της και την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης έχει φτάσει σε νούμερα ρεκόρ με τον προηγούμενο μήνα να έχουμε 2.000 μετεγκαταστάσεις. Επίσης πάνω από 300 ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ. Στόχος για το επόμενο διάστημα όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος είναι να αποσταλεί εξειδικευμένο προσωπικό στα νησιά για τους ασυνόδευτους ανήλικους και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την δήλωση μετεγκατάστασης.

Φεύγουν οι ΜΚΟ από τα νησιά

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι το πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων πήρε σχεδόν 18 μήνες για να αρχίσει να υλοποιείται αλλά ήταν πολύ δύσκολο να γίνει από την αρχή και σε μια περίοδο που είχαμε έως και 7.000 αφίξεις την ημέρα.
“Αυτή τη στιγμή στην ενδοχώρα το 70% των προσφύγων λαμβάνει πλέον μετρητά για τις ανάγκες του και μέσα στο φθινόπωρο το ποσοστό θα φτάσει το 100%. Αυτό βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα ζωής των προσφύγων και σταδιακά οδηγεί στο κλείσιμο των κέντρων φιλοξενίας. Είχαμε 43 κέντρα φιλοξενίας, κλείσαμε τα έξι και το Σεπτέμβριο είναι πολύ πιθανό να κλείσουμε και τη Softex στη Θεσσαλονίκη” είπε ο κ. Μουζάλας.

Αναφορικά με το επόμενο διάστημα στη διαχείριση του προσφυγικού ο κ .Μουζάλας είπε ότι στα νησιά το κράτος το αντικαταστήσει σταδιακά της ΜΚΟ, με προσλήψεις που θα γίνουν κατά περίπτωση μέσα από ταχύρυθμες διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
“Ο πλέον αρμόδιος φορέας για να αναλάβει το προσφυγικό είναι η τοπική αυτοδιοίκηση η οποία έχει αποδειχθεί ότι θέλει και μπορεί να πάρει το θέμα πάνω της” είπε ο κ. Μουζάλας κάνοντας αναφορά στο Δήμο της Αθήνας ο οποίος μπήκε από την αρχή στο πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων.
Ο δήμαρχος της Αθήνας κ. Καμίνης που παραβρέθηκε στο πάνελ της συνέντευξης τύπου είπε ότι αυτή της στιγμή στο δήμο στεγάζονται 3.257 πρόσφυγες και ειδικά για το Δήμο της Αθήνας έχουν διατεθεί πάνω από 3,1 εκατομμύρια ευρώ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο κ. Φιλίπ Λεκλέρκ, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα τόνισε ότι μετά από μία δύσκολη αρχή το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης προσφύγων εξελίσσεται ικανοποιητικά και έχουν μετ εγκατασταθεί μέχρι σήμερa 16.500 πρόσφυγες σε διάφορες χώρες της ΕΕ.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι στο πάνελ τόνισαν ότι η κατάσταση στο προσφυγικό εξελίσσεται ικανοποιητικά και μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Ακόμη και στην περίπτωση όμως που κάτι δεν πάει καλά με την συμφωνία, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η ΕΕ διαθέτει ειδικό ταμείο με το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ