ΕΛΛΑΔΑ

Η «ακτινογραφία» του φονικού σεισμού στη Κω

Η «ακτινογραφία» του φονικού σεισμού στη Κω
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/Φωτογραφία αρχείου

Αίσθηση προκαλεί ο χάρτης που αποτυπώνει το σχήμα και τη δυναμική του ρήγματος που προκάλεσε το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κω.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Τα ΝΕΑ, από την επεξεργασία των δεδομένων που έγινε από τον δρα Παναγιώτη Ηλεία στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι ακριβείς διαστάσεις του ρήγματος είναι 16 επί 11 χιλιόμετρα.

Η μέση ολίσθηση πάνω στο ρήγμα που καταγράφηκε είναι ενάμιση μέτρο με κατεύθυνση προς τον Βορρά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ρήγμα προσομοιώνεται με επίπεδη επιφάνεια στις προαναφερόμενες διαστάσεις και απεικονίζεται σαν παραλληλόγραμμο.

KOS MESAAAA

(Πηγή φωτογραφίας tanea.gr)

Δέκα ημέρες μετά τον φονικό σεισμό των 6,6 βαθμών Ρίχτερ ο γεωλόγος-σεισμολόγος και διευθυντής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Θανάσης Γκανάς παρουσιάζει την αποτύπωση του σεισμού. Όπως λέει, «δύο εκατοστά ανυψώθηκε η περιοχή του Ακρωτηρίου του Αγίου Φωκά στην Κω, ενώ την ίδια ώρα βυθίστηκε κατά 20 εκατοστά το μικρό νησί Καρά Αντά που βρίσκεται απέναντι από την έξοδο του λιμανιού της Αλικαρνασσού».

Παράλληλα, με τη βύθιση κατά 20 εκατοστά του Καρά Αντά, σύμφωνα με τον Θανάση Γκανά, προκλήθηκε και μετακίνηση της χερσονήσου Ντάτσα κατά τρία εκατοστά νότια και κατά ένα εκατοστό ανατολικά.

Όπως επισημαίνει, τα στοιχεία για την μετατόπιση της χερσονήσου απέναντι από την Κω, συνέλεξαν Τούρκοι σεισμολόγοι από τον σταμό GPS που έχουν εγκαταστήσει στην περιοχή και τα έστειλαν πρόσφατα στο Αστεροσκοπείο.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία που συνελέγησαν από δορυφόρους μετά τον σεισμό των 6,6 βαθμών, παρατηρήθηκε εδαφική παραμόρφωση περίπου τεσσάρων εκατοστών στη πόλη της Κω.

Ο δορυφόρος έφερε στο φως το φονικό ρήγμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, από απόσταση 800 χιλιομέτρων "φωτογράφησε" το σχήμα του, τις διαστάσεις και τις μεταβολές που επέφερε στο έδαφος της Κω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ