ΕΛΛΑΔΑ

Αποζημίωση μισού εκατομμυρίου για την οικογένεια του υπασπιστή του Χρυσοχοΐδη

Αποζημίωση μισού εκατομμυρίου για την οικογένεια του υπασπιστή του Χρυσοχοΐδη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR (φωτό αρχείου)

Το ποσό των 580.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στους συγγενείς του 52χρόνου αστυνομικού διευθυντή Γ. Βασιλάκη, υπασπιστή του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη για τον θάνατό του στις 24 Ιουνίου 2010, όταν ανοίγοντας μια επιστολή με εκρηκτικό μηχανισμό βρήκε τραγικό θάνατο.

Τα χρήματα επιδικάστηκαν ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν.
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 24 Ιουνίου 2010 όταν ο κ. Βασιλάκης βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Ο άτυχος υπασπιστής το βράδυ εκείνο αφού έδιωξε τους συνεργάτες του από το γραφείο του, επιχείρησε να δει το περιεχόμενο του φακέλου. Ο Γ. Βασιλάκης άνοιξε το φάκελο και ακολούθησε ισχυρή έκρηξη, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Την ευθύνη της δολοφονικής επίθεσης είχε αναλάβει με επιστολή μια ανώνυμη οργάνωση. Αποστολέας φερόταν ο «Θανάσης Κλάρας» (το πραγματικό όνομα του Άρη Βελουχιώτη), με διεύθυνση κατοικίας Αγωνιστών 40, Αθήνα.

Μετά το συμβάν, οι συγγενείς του προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, διεκδικώντας να τους επιδικαστεί χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν.

Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι το Δημόσιο έχει την αποκλειστική ευθύνη για το θάνατό του Βασιλάκη, καθώς η αλληλογραφία προς την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης πρέπει κατόπιν ρητής πρόβλεψης να υποβάλλεται σε ειδικό έλεγχο από μέσα προηγμένης τεχνολογίας, όπως είναι οι συσκευές ελέγχου χειραποσκευών Χ RAY και αυτό ανεξαρτήτως της ιδιότητας του κομιστή.

Όπως ανέφερε η δικαστική απόφαση, η παράλειψη ελέγχου της αλληλογραφίας από ακτίνες Χ RAY συνιστά "παράλειψη οφειλόμενης υλικής ενέργειας των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων, η οποία συνδέεται αιτιωδώς με το ζημιογόνο αποτέλεσμα του θανάτου του υπασπιστή".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ