Ηχηρή απάντηση της Ένωσης Δικαστών στις ανησυχίες της Κομισιόν για την υπόθεση Γεωργίου
Στις ανησυχίες που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου απαντά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι ελληνικοί νόμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες.
Ειδικότερα, η ΕΔΕ αναφέρει ότι «η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων ανατίθεται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές» .
Η Ένωση Δικαστών υπενθυμίζει ότι «στις 30-8-2016 είχε εκδώσει δελτίο Τύπου σχετικά με τις ανεπίτρεπτες και εξωθεσμικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανοιχτή τότε υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων».
Παράλληλα, η ΕΔΕ αναφέρει ότι «μετά την πρόσφατη έκδοση δικαστικής απόφασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι "παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις"» και προσθέτει: «Οι ελληνικές δικαστικές Αρχές και οι ελληνικοί νόμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες χωρίς να έχει καμία σημασία η ειδική σχέση που μπορούν αυτοί να έχουν με υπηρεσίες υπαγόμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα κράτη μέλη μπορεί να "αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης" σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο ωστόσο των δικαστών και των εισαγγελέων μιας χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού πολιτεύματος».
Η Εσθονία θα αγοράσει από τη Νότια Κορέα πυραυλικά συστήματα αξίας 290 εκατομμυρίων ευρώ
23:48
Ολλανδία: Τουλάχιστον 9 τραυματίες από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος - Συνελήφθη η οδηγός
23:45
Πέθανε ο συνδημιουργός του «Call of Duty» Βινς Ζαμπέλα
23:38
Η κυβέρνηση Νετανιάχου θα κλείσει τον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού
23:27