ΕΛΛΑΔΑ

Ένας Έλληνας "κυνηγός εκλείψεων" στο ...μονοπάτι της σκιάς στις ΗΠΑ

Ένας Έλληνας "κυνηγός εκλείψεων" στο ...μονοπάτι της σκιάς στις ΗΠΑ
EPA/ANDRE ADRIAN

Το ταξίδι για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να κάνει από την Θεσσαλονίκη ο Έλληνας «κυνηγός εκλείψεων» με σκοπό να παρακολουθήσει την ολική ηλιακή έκλειψη η οποία θα είναι ορατή σε ένα μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ την 21η Αυγούστου.

Η Σελήνη θα βρεθεί μεταξύ του Ήλιου και της Γης και θα σχηματίσει το "μονοπάτι της σκιάς" που θα μετακινηθεί από το 'Ορεγκον, στο βορειοδυτικό άκρο, αργά το μεσημέρι έως τη Νότια Καρολίνα, στην άλλη πλευρά της χώρας, το απόγευμα.

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος, οικονομολόγος στο επάγγελμα, Δημόκριτος Τσουκάπας, θα ακολουθήσει το «μονοπάτι της σκιάς» στις ΗΠΑ μαζί με εκατομμύρια παρατηρητές για να βιώσει για έκτη φορά στην ζωή του την «άφταστη» εμπειρία της ολικότητας.

Την ολική έκλειψη ο κ. Τσουκάπας θα την παρακολουθήσει από το Εθνικό Πάρκο Yellowstone, το οποίο βρίσκεται στις πολιτείες Wyoming, Montana και Idaho, ξεκινώντας το οδοιπορικό του από το Λος Άντζελες στο οποίο θα φθάσει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας στις 8 Αυγούστου όπως ο ίδιος τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9».

163672061


Πηγή:EPA/OJO BALA

Το «μονοπάτι της σκιάς» ξεκινάει από τον Ειρηνικό Ωκεανό, διασχίζει διαγώνια όλες τις ΗΠΑ και φθάνει μέχρι Ατλαντικό Ωκεανό. «Θα είναι η πολυπληθέστερη σε παρατήρηση έκλειψη του αιώνα, γιατί διασχίζει τόσες πολιτείες, τόσες πόλεις, τόσα χωριά» όπως εξήγησε στο πρακτορείο ο κ. Τσουκάπας.

«Είναι τόσο πυκνοκατοικημένες, οι περιοχές από τις οποίες θα περάσει το "μονοπάτι της σκιάς" που δεν πιστεύω να υπήρξε στον πλανήτη άλλη ολική έκλειψη, την οποία παρακολούθησαν τόσα εκατομμύρια άνθρωποι, όσα θα παρακολουθήσουν αυτή, στις 21 Αυγούστου. Καταλαβαίνετε τι θα γίνει στις ΗΠΑ σε λίγες μέρες» τόνισε.

Για τον ίδιο, όλα ξεκίνησαν το 1999 στη Βουλγαρία όταν βρέθηκε με τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης, λίγο πιο πάνω από τη Βάρνα όπου και παρακολούθησε την πρώτη ολική έκλειψη ηλίου.

Όπως αναφέρει, «ολική έκλειψη σημαίνει να χαθεί ο ήλιος 100%, αν πρόκειται για 99% δεν έχει καμία σχέση, αυτό το 1% κάνει τη διαφορά» και προσθέτει: «Δεν γίνεται η μέρα νύχτα, αν δεν καλυφθεί ο ήλιος 100%. Αυτό το 100% είναι που σε κάνει να σκιρτάς, να νιώθεις το δέος που δεν θα νιώσεις ποτέ στη ζωή σου».

Συνέχισε λέγοντας πως «όποιος δεν έχει δει την 100% ηλιακή έκλειψη, να βγαίνουν άστρα στον ουρανό μέρα μεσημέρι, δεν μπορεί να νιώσει τα συναισθήματα αυτά, πρόσθεσε. Το στέμμα το βλέπεις μόνο στην ολικότητα, εκείνο το απίθανο στέμμα που βγαίνει όταν η Σελήνη καλύπτει 100% τον δίσκο του Ήλιου, δεν μπορείς να το δεις με άλλες συνθήκες» είπε.

Καστελόριζο, Νοβοσιμπίρσκ,Σαγκάη και η μακρινή Αυστραλία είναι μερικά μόνο από τα μέρη τα οποία επισκέφθηκε στο παρελθόν με σκοπό να δει τις προηγούμενες ολικές ηλιακές εκλείψεις.

Έτσι γίνεσαι "κυνηγός εκλείψεων"

Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό "κυνηγός εκλείψεων" ο κ. Τσουκάπας διευκρίνισε ότι «κάποιος που θα δει για μία φορά στη ζωή του μία ολική έκλειψη ηλίου, αυτόματα θα θέλει να δει και μία ακόμη φορά». «Εφόσον δει και δεύτερη φορά θεωρείται "μικρός κυνηγός εκλείψεων"» σημείωσε.

163672251


Πηγή: EPA/RUNGROJ YONGRIT

Άλλωστε, ο ίδιος αποτελεί μέλος της άτυπης κοινότητας «κυνηγών εκλείψεων» στην οποία ερασιτέχνες αστρονόμοι και επιστήμονες, συναντιούνται συχνά σε διάφορα μέρη της Γης και ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρία. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς έχουν δει πάνω από 20 ολικές εκλείψεις στη ζωή τους.

Ωστόσο, τονίζει πως είναι πολλοί οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται αν κάποιος θα καταφέρει να κυνηγά την ολικότητα, ακόμη και στην άλλη άκρη της Γης.

«Παίζει ρόλο η οικονομική κατάσταση του καθενός, η τρέλα που κρύβει μέσα του κάποιος για τα επουράνια, οι αποστάσεις, οι χώρες που πρέπει να βρεθείς. Εκλείψεις γίνονται πολύ τακτικά, αν το επιτρέπουν τα οικονομικά, η υγεία σου, και πάνω απ’ όλα η θέλησή σου, μπορείς να δεις πολλές και να γίνεις ένας άριστος "κυνηγός"», όπως εξηγεί.

Οι επιστήμονες ωστόσο "κυνηγούν", τις εκλείψεις και για έναν ακόμη λόγο. Αυτός είναι, τα στοιχεία που συλλέγουν κατά την διάρκεια αυτής, πληροφορίες για τη σύσταση της ηλιακής ενέργειας καθώς, και για τον ηλιακό άνεμο. Εκείνη την ώρα της ολικής έκλειψης Ηλίου γίνονται χιλιάδες εκατομμύρια μετρήσεις όπως επισημαίνει ο κ. Τσουκάπας.

«Τώρα ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει και πότε ακριβώς θα συμβεί. Στην αρχαιότητα δεν γνώριζαν αυτά τα φυσικά φαινόμενα και υπήρχαν πολλές δεισιδαιμονίες, ο κόσμος ταραζόταν, είχε την εντύπωση ότι κάτι αφύσικο συμβαίνει» πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ