ΕΛΛΑΔΑ

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Βαρνάβα - ασφαλής ο άνδρας που αγνοείτο

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Βαρνάβα - ασφαλής ο άνδρας που αγνοείτο
ΕUROKINISSI

Άνιση είναι η μάχη που δίνουν με τις φλόγες οι Αρχές και οι κάτοικοι της περιοχής καθώς η ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε από χθες το απόγευμα στην περιοχή του Κάλαμου. Παράλληλα, ασφαλής εντοπίστηκε ο άνδρας που αγνοείτο τις προηγούμενες ώρες.

Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς εντοπίζεται από τα ξημερώματα κοντά στους οικισμούς Βαρνάβας και Σέσι Γραμματικού, όπου απειλούνται σπίτια, ενώ φλόγες κινούνται και προς το Καπανδρίτι. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ που προωθούν τη φωτιά προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ νωρίτερα οι φλόγες είχαν φτάσει σχεδόν στην παραλία.

Την ίδια ώρα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην είσοδο Καπανδριτίου και στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα στο ρεύμα προς παραλία, ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη διασταύρωση της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την οδό Αγίων Αποστόλων.

Στην περιοχή επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 υπηρεσιακά οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης 15 εθελοντικά οχήματα, 13 οχήματα Δήμων και Περιφερειών, συν διάφορα οχήματα της ΕΥΔΑΠ και χωματουργικά.

Ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν δύο αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και πέντε ελικόπτερα.

Ο Δήμος Ωρωπού εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση νωρίτερα, καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια και για τη διευκολυνση των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Στην ανακοίνωση, η οποία έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο, αναφέρεται:

«Κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Αγκώνας, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, Αγίας Βαρβάρας και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων όπως εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, και να κατευθυνθούν παραλιακά». Ταυτόχρονα κάνει έκκληση σε όσους είναι στην παραλία να απομακρύνονται για να διευκολύνουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

kalamos1

Πηγή: Eurokinissi

Αίτημα εκκένωσης οικισμών

Ο κ. Ρούσσης ζήτησε να εκκενωθούν οι οικισμοί Πανόραμα, Αγ. Βαρβάρα, Βλαστός, Κυψέλη, Αγκώνα, καθώς και όλοι οι οικισμοί πέριξ των Αγ. Αποστόλων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρούσσης ζήτησε να εκκενωθούν οι οικισμοί Πανόραμα, Αγ. Βαρβάρα, Βλαστός, Κυψέλη, Αγκώνα, καθώς και όλοι οι οικισμοί πέριξ των Αγ. Αποστόλων. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι το μέτωπο είναι τεράστιο και είναι αδύνατη η αντιμετώπισή του και ότι είναι εκτεταμένο το μπλακ άουτ στην περιοχή.

Η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα να έχειήδη κατακάψει μεγάλες εκτάσειςαλλά και σπίτια της περιοχής.

4200769

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

4200737

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των ζημιών δεν είναι ξεκάθαρος, ωστόσο το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε πως οι φλόγες έχουν κάψει 15 με 20 οικίες. Επιπλέον, για λόγους ασφαλείας, από νωρίς εκκενώθηκαν δύο παιδικές κατασκηνώσεις, με συνολικά 320 παιδιά, που βρίσκονται κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς. Πρόκειται για τις κατασκηνώσεις «Kinderland» και «Αναγέννηση».

18339895

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

4200753

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

4200748

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Aλ. Τσίπρας: Eίμαστε δίπλα στους κατοίκους

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ενημερώνεται για την πορεία των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, ειδικά αυτών σε Κάλαμο Αττικής και Ζάκυνθο. Παράλληλα, με ανάρτησή στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο πρωθυπουργός αναφέρει:

Έλαβα ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Τόσκα για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα και ζήτησα την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος.Αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες.

Πολιτική σύγκρουση πάνω από τις φλόγες

Την ίδια ώρα ξέσπασε πολιτική σύγκρουση μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολιτή και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αφορμή υπήρξε η εκτίμηση αξιωματούχων του υπουργείου και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης ότι υπάρχει «σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα, εν όψει του τριημέρου»,

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται από το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4).

Οι πυρκαγιές αυτές εκδηλώνονται λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και σε διαφορετικές περιοχές, που έχουν ως αποτέλεσμα την διάσπαση δυνάμεων και την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών μετώπων, σημειώνει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει, με ανάρτησή του στο twitter, ότι δεν είναι η ώρα για θεωρίες συνωμοσίας

«Αποφασιστική &συντονισμένη δράση, όχι θεωρίες συνωμοσίας. Να σωθούν οι άνθρωποι &οι περιουσίες τους. Αυτή είναι η ευθύνη του υπουργού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, η Συγγρού με ανακοίνωσή της επιτέθηκε στον Νίκο Τόσκα: Ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν γεμίσει με στάχτες και αποκαΐδια. Η ανικανότητα της Κυβέρνησης και προσωπικά του κατ' ευφημισμόν υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα έχει τραγικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Η ΝΔ επισημαίνει παράλληλα πως αν ο κ. Τόσκας διαθέτει στοιχεία που να αποδεικνύουν τα περί σχεδίου αποσταθεροποίησης ενόψει τριημέρου, οφείλει να ενεργήσει άμεσα και να ενημερώσει υπεύθυνα τον Ελληνικό λαό και τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται και συμπληρώνει: "Οτιδήποτε άλλο δεν είναι παρά μια νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με στόχο την απόκρυψη των πραγματικών υπαιτίων. Ας αφήσουν επιτέλους τις φθηνές δικαιολογίες και τα σενάρια συνωμοσίας και ας πράξουν τα αυτονόητα. Δηλαδή ας συντονίσουν έστω και τώρα τους φορείς που εμπλέκονται στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών".

Για «φτηνή αντιπολίτευση» κατηγορεί τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης νωρίτερα με αφορμή της πυρκαγίες. Μάλιστα την καλεί «να μην παίζει με τη φωτιά» την ώρα που πυροσβέστες και συνάνθρωποί μας δίνουν μάχη με τις φλόγες, ζητώντας της να «σοβαρευτεί, τουλάχιστον, στις δύσκολες αυτές ώρες».

«Η ΝΔ, και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, συνεχίζουν τη φτηνή αντιπολίτευση τη στιγμή ακριβώς που οι άνδρες της Πυροσβεστικής, κάτοικοι και εθελοντές δίνουν μάχη με τις φλόγες - είναι τέτοια η αδημονία τους που δεν περιμένουν καν να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές. Δεν θα τους ακολουθήσουμε», ήταν η άμεση απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συνεχίζει:

Τους θυμίζουμε μόνο τα πραγματικά στοιχεία:

Οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές όπου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (δείκτης 4).
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε Ζάκυνθο (15 μόνο σε μία ημέρα!), σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και στην Καισαριανή, το Άλσος Βεΐκου, το Κορωπί και στον Κάλαμο -δίπλα ή μέσα στη πρωτεύουσα, δηλαδή.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα την κατάσταση, καθώς αυτά τα στοιχεία δεν δείχνουν να απασχολούν τη Νέα Δημοκρατία.

Καλό θα είναι και η αντιπολίτευση να μην παίζει με τη φωτιά κάνοντας φτηνή «πολιτική», την ώρα που πυροσβέστες και συνάνθρωποί μας δίνουν μάχη να σώσουν το φυσικό και οικισμένο περιβάλλον, τις περιουσίες τους και, το πιο σημαντικό, να μη θρηνήσουμε θύματα. Ας σοβαρευτεί, τουλάχιστον, στις δύσκολες αυτές ώρες».

4200730

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο που ανέβασαν χρήστες στο Twitter:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ