ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη με το χρόνο και τις αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα της Αττικής

Μάχη με το χρόνο και τις αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα της Αττικής
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ακόμη μία δύσκολη νύχτα εκτιμάται ότι έχουν μπροστά τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις, που δίνουν σκληρή και άνιση μάχη με τις φλόγες στην ανατολική Αττική για περισσότερες από 24 ώρες, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο οι πυρκαγιές σε Ζάκυνθο. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν Κάλαμος, Καπανδρίτι και Βαρνάβας, ενώ την ίδια ώρα μαίνεται η πολιτική κόντρα, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με φόντο τις ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές που καίνε σε ολόκληρη τη χώρα. 

Από τις απογευματινές ώρες, έχουν κοπάσει κάπως οι άνεμοι στον Κάλαμο, αλλά η πυρκαγιά εξακολουθεί να είναι μεγάλη και εκτός ελέγχου και στα τρία μέτωπα, προς Μικροχώρι, Βαρνάβα και Σέσι Γραμματικού, ενώ υπάρχουν παντού εστίες σε όλη την περιοχή που απλώθηκαν οι φλόγες από χτες το απόγευμα.

Το θετικό είναι ότι στο Μικροχώρι και στο Μετόχι, όπου είχε πέσει όλο το βάρος των επιχειρήσεων, για να μην περάσει η πυρκαγιά προς Καπανδρίτι, τελικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να την κρατήσουν, γεγονός που αφήνει ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας για τις επόμενες ώρες, οι οποίες είναι καθοριστικές για την εξέλιξη, καθώς από αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων.

Νωρίτερα είχε αναφερθεί αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη δασική έκταση προς το Μικροχώρι και το Καπανδρίτι, σε μια περιοχή που σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, Μιχάλη Ντάση, έχουν καεί πολλά σπίτια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με το χρόνο, καθώς η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ θεωρείται καθοριστική, δεδομένου ότι αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων. Γι’ αυτό το λόγο ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Ανατολική Αττική, όπου η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

2017 08 14T133216Z 171818890 RC1390CB5F40 RTRMADP 3 GREECE WILDFIRE

Πηγή:REUTERS/Alkis Konstantinidis

«Αν δεν κατορθώσουμε να κρατήσουμε τη φωτιά, η νύχτα προβλέπεται δύσκολη χωρίς εναέρια μέσα», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Πέτρος Φιλίππου μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΙ, ενώ ανέφερε πως η φωτιά έχει σχεδόν ελεγχθεί σε Βαρνάβα και Γραμματικό. «Υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Καλάμου και Καπανδριτίου, δεν υπάρχει πρόβλημα με τα σπίτια, αλλά καίγεται το δάσος» πρόσθεσε ο κ. Φιλίππου.

2017 08 14T135445Z 110678179 RC199A8B7060 RTRMADP 3 GREECE WILDFIRE

Πηγή:REUTERS/Alkis Konstantinidis

«Είναι πολύ κρίσιμη ώρα- δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης. «Το Μικροχώρι και το Μετόχι -τόνισε- είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ».

2017 08 14T135508Z 1526028347 RC16892CB5C0 RTRMADP 3 GREECE WILDFIRE


Πηγή:REUTERS/Alkis Konstantinidis

Το μεγάλο βάρος των προσπαθειών του μηχανισμού, έχει πέσει εκεί, με στόχο να μην περάσει η πυρκαγιά τον λόφο προς το Καπανδρίτι, κάτι που απειλεί εδώ και ώρα, γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

2017 08 14T135822Z 198352225 RC1A8F546C80 RTRMADP 3 GREECE WILDFIRE


Πηγή:REUTERS/Alkis Konstantinidis

Oι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά έχουν αυξηθεί σημαντικά, και συνολικά αυτή τη στιγμή λαμβάνουν μέρος 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Από αέρος επιχειρούν διαδοχικά για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά, μέχρι το τελευταίο φως της μέρας, πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα. Πιο συγκεκριμένα λαμβάνουν μέρος συνολικά πέντε αεροσκάφη (δύο CL 415 και τρία CL 215) Canadair, τρία ελικόπτερα Chinook, δύο ελικόπτερα S-64 Sikorsky , δύο ελικόπτερα Kamov και δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος (ένα Super Puma και ένα BK). Τα εναέρια μέσα προσγειώνονται στα όρια της πτητικής αυτονομίας τους προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμο και γίνει σύντομος τεχνικός επανέλεγχος

Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.

Σε ότι αφορά στα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στελέχη του μηχανισμού πυρόσβεσης, με βάση ενδείξεις εξετάζεται η εκδοχή να ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ.

Ωστόσο οι ανακριτικοί υπάλληλοι ερευνούν και τα ευρήματα σε σημείο μέσα στο δάσος, που απεικονίζονται σε φωτογραφία των οποίων έδωσε σε ενημερωτική ιστοσελίδα κάτοικος της περιοχής. Πρόκειται για μια καμένη φιάλη υγραερίου με δύο φανάρια αυτοκινήτου, σε διάταξη, τα οποία μετέβη κλιμάκιο στο σημείο για να τα παραλάβει.

Η Πυροσβεστική πάντως, επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα, απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.

Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών. Το Αρχηγείο του ΠΣ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αντίθετα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

«Είναι μια δύσκολη ημέρα, χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε», καταλήγει ανακοίνωση του ΠΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ