ΕΛΛΑΔΑ

«Συνταξιοδοτήθηκε» ο αστυνομικός σκύλος Blanco - Το ευχαριστώ της αστυνομίας

«Συνταξιοδοτήθηκε» ο αστυνομικός σκύλος Blanco - Το ευχαριστώ της αστυνομίας
Ελληνική Αστυνομία

Ο Bianco, ο σκύλος ανιχνευτής της Ελληνικής Αστυνομίας συνταξιοδοτήθηκε... και η ΕΛ.ΑΣ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στις υπηρεσίας του αστυνομικού λαμπραντόρ με ένα μήνυμα στο twitter.

Η ΕΛ.ΑΣ. ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του το λαμπραντόρ – ανιχνευτή, τον συνεργάτη της, όπως τον αποκαλεί, με ένα θερμό μήνυμα και μία φωτογραφία.

Οι σκύλοι ανίχνευσης εκρηκτικών υλών συνδράμουν με τις αστυνομικές δυνάμεις του Τμήματος Εντοπισμού Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.), για την ανεύρεση εκρηκτικών μηχανισμών και τον έλεγχο χώρων. Η άριστη όσφρησή τους οδηγεί στην αμεσότερη ανεύρεση εκρηκτικών υλών και στην αποτελεσματικότερη έρευνα χώρων, η οποία γίνεται είτε προληπτικά ή κατόπιν ενημέρωσης για ύπαρξη συγκεκριμένου υλικού.

Οι σκύλοι αυτοί κάνουν καθημερινά περισσότερες από 20 προληπτικές έρευνες, εκτός των απειλητικών τηλεφωνημάτων. Όταν ο σκύλος εντοπίζει την ακριβή θέση εκρηκτικών, έχει εκπαιδευτεί να κάθεται και να παραμένει σιωπηλός σε εκείνη τη θέση διατηρώντας παθητική στάση. Όπως αναφέρει η Αστυνομία, τα Λαμπραντόρ χρησιμοποιούνται κυρίως στην ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών.

«Είναι σκύλοι χαμηλών τόνων, χωρίς την ενέργεια που απαιτείται στην περιπολία, γι' αυτό και δεν ενδείκνυνται για σκύλοι περιπολίας, σε αντίθεση με το γερμανικό Ποιμενικό και το Μαλινουά, τα οποία ανταποκρίνονται πλήρως. Τα Μαλινουά είναι περισσότερο δραστήρια, πιο κινητικά και με μεγαλύτερες αντοχές και έτσι ενισχύουν την πεζή περιπολία. Δεν αποκλείεται οι σκύλοι αυτοί να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους τομείς, ανάλογα με τις ικανότητες τους»

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ