ΕΛΛΑΔΑ

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Ανατολική Αττική

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Ανατολική Αττική
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει τις τελευταίες ώρες η πυρκαγιά που μαίνεται για τρίτο 24ωρο στην ανατολική Αττική, καθώς ο μεγαλύτερος φόβος του κρατικού μηχανισμού πυρόσβεσης έγινε πραγματικότητα.

Το μεγάλο πύρινο μέτωπο πέρασε τελικά την λεωφόρο Καλάμου, και κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν από τον δήμο σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι.

Η Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων από την έξοδο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προς Μαρκόπουλο Ωρωπού.

4202122 1

Πηγή: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική υπηρεσία παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων στο σημείο Κάλαμος-Μικροχώρι, η φωτιά συνεχίζει κατευθυνόμενη νοτιοδυτικά και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα.

Στο σημείο επιχειρούν 210 πυροσβέστες με 80 οχήματα και 88 πεζοπόρο, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες, κι 100 άνδρες από τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα Όλα τα εναέρια μέσα ήταν διαθέσιμα και επιχειρούσαν καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Όπως τόνισε η εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη περιοχή, κάνουμε έκκληση στους κατοίκους να απομακρύνονται έγκαιρα από τις περιοχές που μπορεί να κινηθεί η πυρκαγιά. Και οι οδηγοί να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές που κινείται η πυρκαγιά.

Η κα Μαλλίρη έκανε επίσης γνωστό πως λόγω της μεγάλης έκτασης, έντασης και της επικινδυνότητας της φωτιάς, η χώρα υπέβαλε αίτημα μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου CA415.

Ωστόσο η Γαλλία απάντησε αρνητικά καθώς χρειάζεται τα εναέρια μέσα της για την αντιμετώπιση πυρκαγιών στο έδαφός της.

Η Κύπρος έχει ετοιμάσει πεζοπόρο τμήμα 60 ανδρών, για να συνδράμει στην αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Έλληνας υπουργός Νίκος Τόσκας είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου και συμφώνησαν όπως προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες προκειμένου οι Κύπριοι πυροσβέστες να βρίσκονται στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν. Ο Ιωνάς Νικολάου επιβεβαίωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Τόσκα συμφωνήθηκε η αποστολή του τμήματος των εξήντα ανδρών.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Π.Σ., η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται από την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Για το λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Να σημειωθεί πως λόγω της πυρκαγιάς πραγματοποιείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία:
-Νέα εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, είσοδος Πολυδενδρίου Α&Β
-παράδρομος Πολυδενδρίου και Αγίου Δημητρίου
-Πλατεία Καλάμου προς Αγίων Αποστόλων
-Λεωφόρος Μικροχωρίου και οδός Ελύτη
-Λεωφόρος Καλάμου στο ύψος Βασιλόπουλου
- Λεωφόρος Μικροχωρίου και Καπανδρίτίου
-Λεωφόρος Καλάμου και Μικροχωρίου
-Παραλιακή λεωφόρος Μαρκοπούλου από Μαρκόπουλο στο ρεύμα προς εθνική
-Λεωφόρος Μαρκοπούλου από ύψος κοιμητηρίου στο ρεύμα προς Μαρκοπουλο
-Πλατεία Κρύας Βρύσης προς Πολυδένδρι
-Γέφυρα Κιούρκα
-Κόμβος Μαρκοπούλου από παράδρομο εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας
-λεωφόρος Καπανδριτίου, είσοδος Πολυδενδρίου

Υπενθυμίζεται ότι για αύριο Τετάρτη 16 Αυγούστου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και για τις εξής περιοχές: Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Παράλληλα, πάνω από τις στάχτες «αναζωπυρώθηκε» και ηπολιτική αντιπαράθεση, με κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν τα βέλη τους με φόντο τα χιλιάδες στρέμματα που έχουν γίνει στάχτη.

Χθες η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση της πύρινης λαίλαπας που συνεχίζει να κατακαίει την περιοχή.

2017 08 14T093131Z 592375879 RC1B42D5DFC0 RTRMADP 3 GREECE WILDFIRE

Πηγή:REUTERS/Alkis Konstantinidis

2017 08 13T190037Z 1675529 RC18064026E0 RTRMADP 3 GREECE WILDFIRE

Πηγή: REUTERS/Costas Baltas

Τα αίτια της φωτιάς

Σε ότι αφορά στα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στελέχη του μηχανισμού πυρόσβεσης, με βάση ενδείξεις εξετάζεται η εκδοχή να ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ.

2017 08 14T093140Z 679043870 RC180FCA8C40 RTRMADP 3 GREECE WILDFIRE


Πηγή:REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ωστόσο οι ανακριτικοί υπάλληλοι ερευνούν και τα ευρήματα σε σημείο μέσα στο δάσος, που απεικονίζονται σε φωτογραφία των οποίων έδωσε σε ενημερωτική ιστοσελίδα κάτοικος της περιοχής. Πρόκειται για μια καμένη φιάλη υγραερίου με δύο φανάρια αυτοκινήτου, σε διάταξη, τα οποία μετέβη κλιμάκιο στο σημείο για να τα παραλάβει.

Η Πυροσβεστική πάντως, επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα, απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.

Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών.

2017 08 13T213625Z 1064383283 RC1C086191C0 RTRMADP 3 GREECE WILDFIRE


Πηγή:REUTERS/Costas Baltas

Το Αρχηγείο του ΠΣ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αντίθετα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

«Είναι μια δύσκολη ημέρα, χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε», καταλήγει ανακοίνωση του ΠΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ