ΕΛΛΑΔΑ

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες κόντρα στις αναζωπυρώσεις στην ανατολική Αττική

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες κόντρα στις αναζωπυρώσεις στην ανατολική Αττική
REUTERS/Giorgos Moutafis

Δύσκολη μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβέστες για τρίτο βράδυ στην ανατολική Αττική, με κύριο αντίπαλό τους τις αναζωπυρώσεις, την ίδια ώρα που οι πυρκαγιές συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο τόσο στη Ζάκυνθο, όσο και στην Ηλεία, όπου έχει ζητηθεί η εκκένωση του οικισμού Περιστέρι.

Παρά την τεράστια κινητοποίηση σε μέσα και προσωπικό και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, η πυρκαγιά δεν κατέστη δυνατόν να ανακοπεί στον άξονα Καλάμου - Μικροχωρίου και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο κατευθυνόμενη νότια – νοτιοδυτικά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά με τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης η οποία σε συνδυασμό με την συνεχή εναλλαγή του ανέμου αναπτύσσεται πολύ γρήγορα με ιδιαίτερη ένταση, σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη.

Αυτή την στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί και επιχειρούν στην περιοχή είναι: 210 πυροσβέστες με 80 οχήματα και 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις ένοπλες δυνάμεις 100 άνδρες και τέσσερα μηχανήματα έργου.

2017 08 15T174021Z 172676983 RC15447F4FA0 RTRMADP 3 GREECE WILDFIRE


Πηγή: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Από αέρος επιχειρούσαν ως τη δύση του ηλίου 5 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, με την κα Μαλλίρη να διευκρινίζει πως όλα τα εναέρια μέσα ήταν διαθέσιμα και επιχειρούσαν εκ περιτροπής καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, εκτός από το χρονικό διάστημα που προσγειώνονταν στα όρια της πτητικής αυτονομίας τους προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμα και να γίνει σύντομος τεχνικός επανέλεγχος.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται από την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Για το λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

4202122 1

Πηγή: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Αίτημα για βοήθεια από την ΕΕ

Λόγω της δραματικής κατάστασης από τις πυρκαγιές και ενόψει δύσκολων ημερών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια σε πυροσβεστικά αεροπλάνα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο η Γαλλία απάντησε αρνητικά καθώς χρειάζεται τα εναέρια μέσα της για την αντιμετώπιση πυρκαγιών στο έδαφός της.

2017 08 14T133216Z 171818890 RC1390CB5F40 RTRMADP 3 GREECE WILDFIRE


Πηγή: REUTERS/Alkis Konstantinidis

«Λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης της πυρκαγιάς στον Κάλαμο και της επικινδυνότητάς της και με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, η χώρα μας υπέβαλε αίτημα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας IRCC για διεθνή συνδρομή σε εναέρια μέσα και πιο συγκεκριμένα για δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου CL - 415. Σημειώνεται ότι η Γαλλία η οποία διαθέτει μονάδες εναέριων μεσών στην εθελοντική δεξαμενή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, απάντησε αρνητικά λόγω των πολλών πυρκαγιών στην χώρα της», τόνισε η κα Μαλλίρη.

Η Κύπρος έχει ετοιμάσει πεζοπόρο τμήμα 60 ανδρών, για να συνδράμει στην αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Έλληνας υπουργός Νίκος Τόσκας είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου και συμφώνησαν όπως προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες προκειμένου οι Κύπριοι πυροσβέστες να βρίσκονται στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν. Ο Ιωνάς Νικολάου επιβεβαίωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Τόσκα συμφωνήθηκε η αποστολή του τμήματος των εξήντα ανδρών.

Προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμούς

Την ίδια ώρα, οι ανακριτικές υπηρεσίες του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ, ασχολούνται με άτομο που προσήχθη από την Πάρνηθα και θεωρείται ύποπτος για εμπρησμούς.

2017 08 14T114858Z 1663061164 RC1652411000 RTRMADP 3 GREECE WILDFIRE


Πηγή: REUTERS/Costas Baltas

Ο προσαχθείς είναι ελληνικής υπηκοότητας, 63 χρόνων και εντοπίστηκε από αστυνομικούς που έκαναν περιπολία.

Όπως είπε η κ. Μαλλίρη, εντοπίστηκε σήμερα το πρωί με το αυτοκίνητό του στην περιοχή της Πάρνηθας. Ύστερα από έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν στην κατοχή του πολλά υλικά ικανά να προκαλέσουν πυρκαγιά. Εξετάζεται τόσο για την παρουσία του στην Πάρνηθα σήμερα καθώς και για πυρκαγιές στην περιοχή που εκδηλώθηκαν προηγούμενα έτη.

Τα αντικείμενα που βρέθηκαν ήταν στουπιά, κεριά, αναπτήρες κ.ά., τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Εμπρηστικός μηχανισμός εντοπίστηκε και στην περιοχή Κέδρος στη Σάμο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής. Ο αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός εντοπίστηκε κοντά σε δασική έκταση από ιδιώτη και ήταν ενεργοποιημένος κατά το ήμισυ, ενώ αποτελείτο απόεντομοαπωθητικό (φιδάκι) με σπίρτα συνδεδεμένα με σχοινί.

Διακοπή κυκλοφορίας

Να σημειωθεί πως λόγω της πυρκαγιάς πραγματοποιείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία:
-Νέα εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, είσοδος Πολυδενδρίου Α&Β
-παράδρομος Πολυδενδρίου και Αγίου Δημητρίου
-Πλατεία Καλάμου προς Αγίων Αποστόλων
-Λεωφόρος Μικροχωρίου και οδός Ελύτη
-Λεωφόρος Καλάμου στο ύψος Βασιλόπουλου
- Λεωφόρος Μικροχωρίου και Καπανδρίτίου
-Λεωφόρος Καλάμου και Μικροχωρίου
-Παραλιακή λεωφόρος Μαρκοπούλου από Μαρκόπουλο στο ρεύμα προς εθνική
-Λεωφόρος Μαρκοπούλου από ύψος κοιμητηρίου στο ρεύμα προς Μαρκοπουλο
-Πλατεία Κρύας Βρύσης προς Πολυδένδρι
-Γέφυρα Κιούρκα
-Κόμβος Μαρκοπούλου από παράδρομο εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας
-λεωφόρος Καπανδριτίου, είσοδος Πολυδενδρίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ