ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες εξετάσεις: Τα δύο σενάρια της κυβέρνησης για το νέο εξεταστικό σύστημα

Πανελλήνιες εξετάσεις: Τα δύο σενάρια της κυβέρνησης για το νέο εξεταστικό σύστημα
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Δύο σενάρια για το νέο εξεταστικό σύστημα φαίνεται ότι έχουν πέσει στο τραπέζι, με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να θέλει να πάει στην 82η ΔΕΘ, με συνθήματα την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και την ελεύθερη πρόσβαση των υποψηφίων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας.

Στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κατατέθηκε ολοκληρωμένο σχέδιο για το νέο εξεταστικό σύστημα. Η αρχική πρόταση του Ινστιτούτου Πολιτικής που είχε παρουσιαστεί προ τριμήνου φαίνεται ότι μένει πίσω καθώς έγινε σαφές ότι δεν οδηγεί στην κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων αλλά σε απλή μετονομασία τους σε «ενδοσχολικές».

Ο υπουργός Παιδείας έχει στα χέρια του και άλλες προτάσεις για το νέο εξεταστικό σύστημα, αυτή τη φορά βασισμένες στο γερμανικό και το γαλλικό μοντέλο. Πάντως, θα πρέπει σε πολύ σύντομο διάστημα να παρουσιάσει ένα σύστημα που θα στέκεται επικοινωνιακά, με την ασφάλεια ωστόσο, ότι η πλήρης εφαρμογή του τοποθετείται την επόμενη 5ετία.

Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές που θα γίνουν στη φετινή Α' Λυκείου θα είναι ελάχιστες και αυτές θα αφορούν αναλυτικά προγράμματα.

Τα σενάρια

Οι επικρατέστερες προτάσεις που έχουν υποβληθεί στον υπουργό Παιδείας για την εφαρμογή ενός νέου εξεταστικού συστήματος και πιθανότατα θα συνδυαστούν, είναι σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» οι εξής:

1. Εξεταστικό σύστημα δύο κατευθύνσεων: Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών. Μεγαλύτερο εύρος εξεταζόμενης ύλης, αλλά ευκολότερα θέματα. Ενεργοποίηση του θεσμού της Τράπεζας Θεμάτων. Δύο πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στη Γ’ Λυκείου (Έκθεση και Μαθηματικά) και συνυπολογισμός τους με τον μέσο όρο των ενδοσχολικών εξετάσεων για έκδοση του Εθνικού Απολυτηρίου. Επιπλέον εξετάσεις σε τρία μαθήματα βαρύτητας για την εισαγωγή στο ανώτατο ίδρυμα ή τη σχολή που επιθυμεί κάθε υποψήφιος.

2. Πρόταση του ΙΕΠ για εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα στη Γ΄Λυκείου από το σχολικό έτος 2019-20. Οι εξετάσεις αυτές μεταφέρονται για το δεύτερο τετράμηνο της Γ’ Λυκείου. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, με τους βαθμούς των τεσσάρων μαθημάτων βαρύτητας σε κάθε επιστημονική κατεύθυνση και με τον συνυπολογισμό σε μικρό ποσοστό των βαθμών του πρώτου τετραμήνου (προφορικές και ενδοσχολικές εξετάσεις), οι υποψήφιοι θα εισάγονται στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Κατά την πρόταση αυτή, μειώνονται τα μονόωρα μαθήματα στο Λύκειο. Το διδακτικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει λιγότερα μαθήματα που θα διδάσκονται περισσότερες ώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ