ΕΛΛΑΔΑ

Mάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο – Η φωτιά περικύκλωσε το χωριό Μαριές (pics)

Mάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο – Η φωτιά περικύκλωσε το χωριό Μαριές (pics)
EUROKINISSSI/ΒΙΒΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

Μία ακόμη εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Ζακύνθου και του χωριού Μαριές, δίνοντας μάχη με τις φλόγες καθώς η φωτιά μπήκε στο χωριό.

Η πύρινη λαίλαπα καίγοντας δασικές και θαμνώδες εκτάσεις, περικύκλωσε το χωριό Μαριές, απειλώντας σπίτια, αποθήκες και αγροικίες, ευτυχώς όμως χωρίς σοβαρές ζημιές καθώς μόνο ένα σπίτι λίγο έξω από το χωριό κάηκε.

Όπως αναφέρει το imerazante.gr, δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες βρίσκονταν στους δρόμους του χωριού και περιμετρικά του οικισμού, με τους πυροσβέστες να επιχειρούν όλη τη νύχτα, προστατεύοντας σπίτια και ανθρώπινες ζωές. Μαζί με πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα βρίσκεται στο χωριό και κλιμάκιο του Τομέα Σαμαρειτών και Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

ZAK 1

Μοναδική ελπίδα πλέον είναι οι ρίψεις νερού από τα εναέρια, ελπίζοντας ότι θα ανακόψουν την πύρινη λαίλαπα.

Τουλάχιστον 20 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, πείστηκαν και απομακρύνθηκαν από το χωριό με μικρά λεωφορεία του Δήμου, οι υπόλοιποι κάτοικοι όμως έμειναν στις θέσεις τους έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή απειλή, παρά την εφιαλτικά αποπνικτική ατμόσφαιρα.

ZAK 2

Στο σημείο βρίσκεται ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Ιονίων Νήσων, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Τριαντάφυλλος Πανώριος και πολλοί αξιωματικοί της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι.

Μόνο μετά τις 02:00 οι φλόγες επιτέλους “έπεσαν”, και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, συχνά επικίνδυνες, αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τους πυροσβέστες.

Νωρίς το πρωί θα ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τα εναέρια μέσα ενώ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, ισχυρές ενισχύσεις με οχήματα και άνδρες καταφθάνουν σήμερα Δευτέρα στο νησί για να συνδράμουν τους συναδέλφους τους.

ZAK 3

ΔΗΜΟΦΙΛΗ