ΕΛΛΑΔΑ

Η ακριτική Πρέσπα διαθέτει πλέον Πολυδύναμο Περιφερειακό ιατρείο πρωτοβάθμιας φροντίδας

Η ακριτική Πρέσπα διαθέτει πλέον Πολυδύναμο Περιφερειακό ιατρείο πρωτοβάθμιας φροντίδας
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τη μετατροπή του περιφερειακού ιατρείου Λευκώνα του Δήμου Πρεσπών Φλώρινας σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο αποφάσισαν από κοινού ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Το πολυδύναμο περιφερειακό Ιατρείο είναι μονάδα πρωτοβάθμιας Υγείας, στελεχωμένη με τρεις γιατρούς, δύο νοσηλευτές, μια μαία και πλήρωμα ασθενοφόρου για τις απαραίτητες διακομιδές.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Πρεσπών, Παναγιώτη Πασχαλίδη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Προσπάθειες πολλών ετών λαμβάνουν σάρκα και οστά με την δημιουργία της μονάδας πλήρους παροχής πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας».

Η παροχή υγειονομικής φροντίδας στην ακριτική Πρέσπα μέχρι σήμερα, γινόταν μέσω δύο αγροτικών ιατρείων που πολλές φορές όμως υπολειτουργούσαν, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η εφημεριακή κάλυψη της περιοχής.

Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Πρεσπών, «υπάρχουν αρκετοί περίοδοι του έτους που η ημερήσια παρουσία επισκεπτών στην περιοχή της Πρέσπας είναι τετραπλάσια των μονίμων κατοίκων και με την λειτουργία του πολυδύναμου ιατρείου, τόσο εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες που κατακλύζουν την περιοχή θα μπορούν να νιώθουν ασφαλείς σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

Τώρα αμεση προτεραιότητα του Δήμου είναι η γρήγορη στελέχωση, καθώς και η αναβάθμιση του εξοπλισμού του κτιρίου και του ιατρείου. Η προμήθεια ασθενοφόρου θα γίνει από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με χρήματα του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ