ΕΛΛΑΔΑ

Έκτη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-πΓΔΜ στην Αθήνα

Έκτη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-πΓΔΜ στην Αθήνα
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 6η συνάντηση μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στη βάση της απόφασης που είχε ληφθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών κατά την επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, τον Ιούνιο του 2015.

Είναι γεγονός ότι στα δύο αυτά χρόνια από την έναρξή τους τα ΜΟΕ σε αμοιβαία συμφωνηθέντα θέματα έχουν προχωρήσει σε σημαντικό επίπεδο μέσω των εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών, που προέρχονται από συναφείς με τους τομείς συνεργασίας φορείς, σε μια εποικοδομητική και παραγωγική συζήτηση.

Στα ΜΟΕ περιλαμβάνονται σχέδια δράσεων σε πεδία όπως η διασυνδεσιμότητα, ιδίως στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, η αστυνομική συνεργασία, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η πολιτική προστασία, η δημόσια διοίκηση, η υγεία, η συνεργασία μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των Υπουργείων Εξωτερικών και η προώθηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Μετά τη σημερινή συνάντηση ο επόμενος γύρος συνομιλιών συμφωνήθηκε να διεξαχθεί στα Σκόπια. Εξάλλου η πρόοδος της διαδικασίας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της προσεχούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, η οποία θα λάβει χώρα στα Σκόπια στις 31 Αυγούστου 2017.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ