ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμος Αθηναίων τιμά των πρώην Πρωθυπουργό της Ισπανίας

Ο Δήμος Αθηναίων τιμά των πρώην Πρωθυπουργό της Ισπανίας
EPA/SEBASTIAO MOREIRA

Στον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας, Φελίπε Γκονζάλες θα απονεμηθεί το φετινό Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών από τον δήμαρχο της, Γιώργο Καμίνη.

Το βραβείο θα δοθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο του θεσμού του 5ου New York Times Athens Democracy Forum, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου σε ειδική τελετή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, αμέσως μετά την κεντρική εκδήλωση του 5ου New York Times Athens Democracy Forum.

Σημειώνεται πως ο Φελίπε Γκονζάλες υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ισπανίας που σφράγισε με τη στάση και το έργο του την εδραίωση της δημοκρατίας στην εποχή μετά την δικτατορία του Φράνκο, στην Ισπανία. Παράλληλα εργάστηκε με αφοσίωση και έμπνευση για τα ιδανικά του Ευρωπαϊκού σχεδίου.

Το βραβείο θεσμοθετήθηκε το 2016 έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη και απονέμεται κάθε χρόνο από τον δήμο Αθηναίων περί την 15η Σεπτεμβρίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας.

Στα πρόσωπα των βραβευθέντων ο δήμος Αθηναίων τιμά άτομα ή οργανισμούς με διεθνές κύρος και αναγνώριση, που το έργο, η δουλειά αλλά και η ηθική τους ακεραιότητα, προασπίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται πως το 1ο Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών είχε απονεμηθεί το 2016 στον κ. Kenneth Roth, εκτελεστικό διευθυντή του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Human Rights Watch.

Το βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών, φιλοτέχνησε και κατασκεύασε η διεθνούς φήμης πολυβραβευμένη σχεδιάστρια, κυρία Έλενα Βότση. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μετάλλιο δύο όψεων, το οποίο στη μία πλευρά αποτυπώνει τη δύναμη του «Δήμου», του πλήθους των πολιτών, όπου ενωμένοι έχουν τη δύναμη για τα μεγάλα και τα σπουδαία, με τον άνθρωπο στο επί-κέντρο. Στη δεύτερη όψη, χαράσσεται ο χάρτης (έτσι όπως αυτός εμφανίζεται στους σύγχρονους οδηγούς που οι επισκέπτες κρατούν στα χέρια τους) εστιάζοντας όμως στην Αρχαία Αγορά, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ