ΕΛΛΑΔΑ

Οι μεγάλες ανατροπές στο Ασφαλιστικό

Οι μεγάλες ανατροπές στο Ασφαλιστικό
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος EUROKINISSI

Όσοι παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης μέσω επανακαθορισμού του ποσού της σύνταξής τους με βάση χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης

Η συγκεκριμένη διάταξη κρίθηκε απαραίτητη από την επιτροπή Σοφών για την γεφύρωση του διαχωρισμού μεταξύ παλαιών (πριν το 1992) και νέων (μετά το 1992) ασφαλισμένων, όπως άλλωστε υποστήριξε από το βήμα της Βουλής και ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με το πόρισμα των Σοφών, που θα αποτελέσει αφετηρία συζήτησης με τους κοινωνικούς φορείς, προβλέπονται οι εξής ανατροπές:

  • Δε θα ισχύει το ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού για όλους . Το ποσοστό θα είναι μεγαλύτερο για τους χαμηλόμισθους και μικρότερο για τους υψηλόμισθους με στόχο να προστατευτούν τα χαμηλότερα εισοδήματα.
  • Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα καταβάλλεται στα 67 έτη με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος της αναλογικής σύνταξης που θα προκύπτει από το σύνολο των εισφορών προσθέτοντας σε αυτά τυχόν εισοδήματα που έχει από άλλες πλευρές (ενοίκια , μετοχές κλπ). Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ο κ. Κατρούγκαλος διαφώνησε ανοιχτά από το βήμα της Βουλής προκρίνοντας παράλληλα την πρόταση της Εθνικής Σύνταξης, που σύμφωνα με τον ίδιο έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα.
  • Ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων στο ΙΚΑ και ενιαίοι κανόνες για τον υπολογισμό εισφορών
  • Ενοποίηση σε μια σύνταξη των κύριων και επικουρικών
  • Σταδιακή κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών με τη σημερινή τους μορφή. Ως το 2017,η είσπραξη τους θα γίνεται μέσω εφορίας ως τμήμα των μηνιαίων φορολογικών κρατήσεων
  • Εισάγεται η ρήτρα για αυτόματες μειώσεις ανάλογα με τα ετήσια ελλείμματα

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή τα Ταμεία έχουν άλλο τρόπο υπολογισμού για όσους πήραν σύνταξη μέχρι 30 Αυγούστου 2015, έναν δεύτερο για όσους βγήκαν σε σύνταξη από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ από την 1η Ιανουαρίου και με βάση το νέο Ασφαλιστικό θα υπολογίσουν εκ νέου τις συντάξεις, με νέους συντελεστές και νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ