ΕΛΛΑΔΑ

Γαβρόγλου: Μόνο «υπέρ του μαθητή» ο βαθμός της εξέτασης του Ιανουαρίου

Γαβρόγλου: Μόνο «υπέρ του μαθητή» ο βαθμός της εξέτασης του Ιανουαρίου

Διευκρινίσεις για το περίφημο διαγώνισμα του Ιανουαρίου έδωσε για ακόμα μία αφορά ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν για «διπλές εξετάσεις» και «βιομηχανία εξετάσεων» αντί της κατάργησης που υποσχέθηκε. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Γαβρόγλου, ο βαθμός του διαγωνίσματος του Ιανουαρίου θα μετράει μόνο εάν είναι «υπέρ του μαθητή», μόνο δηλαδή αν τον βοηθάει να ανεβάσει τον μέσο όρο.

Επιπλέον, διευκρίνισε πως το διαγώνισμα του Ιανουαρίου θα είναι ένας τρόπος να τεστάρουν μαθητές και καθηγητές αν η προσπάθειά τους και ο τρόπος που μελετούν είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Στο ερώτημα αν είναι υποχρεωτικό ή προαιρετικό το διαγώνισμα του Ιανουαρίου, ο υπουργός απαντά πως εάν θέλει κάποιος μαθητής μπορεί να πει «όχι», δεν υπάρχει, όμως, κανένας λόγος να το κάνει αφού η εξέταση μπορεί να του κάνει μόνο καλό.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στον realfm άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα λέγοντας ότι αυτή είναι η πρόταση για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ και πρόσθεσε ότι συζητά οποιαδήποτε άλλη πρόταση, αρκεί να οδηγεί στον ίδιο στόχο, δηλαδή τη ριζική αλλαγή του Λυκείου και του υπάρχοντος συστήματος.

«Καταργούμε το σημερινό και φέρνουμε ένα σύστημα το οποίο προφανώς και έχει μέσα του εξετάσεις. Τώρα, το αν θα κάνεις εξετάσεις στη μέση του ακαδημαϊκού έτους, αυτό το πράγμα παιδαγωγικά ξέρουμε ότι είναι πάντα υπέρ του μαθητή, διότι αυτό θα μετράει μόνο θετικά στον τελικό βαθμό. Αυτό, πως να το πω, πρέπει όλοι να το αγκαλιάσουμε, διότι δεν θα εξαρτηθούν τα πάντα από τον Ιούνιο».

Απαντώντας σε όσους επικρίνουν τη συγκεκριμένη πρόταση αναφέροντας ότι πλέον θα υπάρχει δύο φορές αγωνία για τους μαθητές, ο υπουργός Παιδείας είπε: «Θα είναι ένας τρόπος δοκιμασίας για να δούμε αν εγώ που διαβάζω, διαβάζω σωστά, γιατί ξέρουμε ότι κάποιες φορές τα παιδιά διαβάζουν με λάθος τρόπο. Θα είναι ένας τρόπος, αν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι αποτελεσματικοί, γιατί κι αυτοί οι άνθρωποι καμιά φορά δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο πρέπει. Θα είναι ένα τεστάρισμα αν τυχόν αυτή η ύλη είναι μία ύλη καλή για εξετάσεις και όλο αυτό θα μετράει μόνο θετικά υπέρ του μαθητή».

Στο ερώτημα αν η συμμετοχή των μαθητών σε αυτές τις εξετάσεις θα είναι υποχρεωτική ή μπορεί να είναι και προαιρετική ο κ. Γαβρόγλου απάντησε: «Εγώ θα έλεγα να το πάρουν όλοι οι μαθητές. Αν τώρα κάποιοι μαθητές πουν, “εγώ δεν το θέλω και θέλω να πάω κατευθείαν τον Ιούνιο”, θεωρώ ότι θα έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Αλλά να με θυμηθείτε και καταλαβαίνετε πως το λέω αυτό, ότι παιδαγωγικά θα το αγκαλιάσουν όλοι».

Και σημείωσε: «Με την ευθύνη του μαθητή προφανώς μπορεί να είναι προαιρετική η συμμετοχή στις εξετάσεις του Ιανουαρίου. Θέλω να είναι σαφές το εξής: Αυτά όλα έχουν μέσα τους και μία παιδαγωγική διάσταση. Αρα το θέμα είναι να πειστεί, ο μαθητής, οι γονείς και κυρίως οι εκπαιδευτικοί ότι πρέπει να καλλιεργήσουμε την εκπαιδευτική διάσταση. Το προαιρετικό στην προκειμένη περίπτωση είναι εγγενές στοιχείο της πρότασής μας. Εμείς όμως λέμε ότι με το να πας έχεις πάρα πολλά θετικά. Εχεις όπλο για τον Ιούνιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ