ΕΛΛΑΔΑ

Σύλληψη Μπαγκλαντεσιανού που πήγαινε σε παράνομο τζαμί

Σύλληψη Μπαγκλαντεσιανού που πήγαινε σε παράνομο τζαμί

Έναν άνδρα από το Μπαγκλαντές που επισκεπτόταν συχνά άτυπο χώρο προσευχής μουσουλμάνων προσήγαγαν οι ελληνικές Αρχές. Καθώς, όπως προέκυψε, δεν έχει χαρτιά παραμονής, θα απελαθεί.

Εκείνο, όμως, που θορύβησε ιδιαίτερα την ΕΛ.ΑΣ ήταν το γεγονός ότι το πρόσωπο αυτό εξέφραζε ακραίες θέσεις και επισκεπτόταν κάθε εβδομάδα ένα από τα τρία ύποπτα τζαμιά που τελούν υπό 24ωρη αυστηρή παρακολούθηση, καθώς τα κηρύγματα που ακούγονται σε αυτά είναι ακραία.

Συμφωνα με πληροφορίες, συνολικα είχαν προσαχθεί 5 άτομα τα οποία ήταν μέσα στον άτυπο χώρο λατρείας στο κέντρο της Αθήνας.

Για τα άλλα τέσσερα άτομα -επίσης από το Μπανγκλαντές- δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους και αφέθησαν ελεύθερα.

Οι αστυνομικοί, που εδώ και καιρό έχουν χαρτογραφήσει και παρακολουθούν τους χώρους λατρείας των μουσουλμάνων, γνώριζαν ότι ο αλλοδαπός από το Μπανγκλαντές ήταν παράνομα στην Ελλάδα, λειτουργούσε αυτόνομα και μεμονωμένα, καθώς και ότι στις επαφές και τις συνομιλίες του ήταν πολύ ακραίος και απόλυτος για τον δυτικό πολιτισμό και εξέφραζε ανησυχητικές απόψεις για τα εμπόλεμα μέρη στη Συρία.

Οι αρχές έπειτα από εντολή του Νίκου Τόσκα έχουν χαρτογραφήσει την Αττική και επίσης έχουν σαφή εικόνα για αυτά τα τρία άτυπα τζάμια. Πρόκειται για οικήματα που επισκέπτονται κάθε εβδομάδα περίπου 80 με 100 μουσουλμάνοι.

Η εντολή που έχει δοθεί από την Κατεχάκη είναι να χρησιμοποιηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα παρακολούθησης τελευταίας τεχνολογίας και να γίνεται καθημερινή αναφορά για το ποια είναι αυτά τα άτομα, τι συζητήσεις γίνονται μεταξύ τους, αλλά κυρίως να εξακριβώσουν οι αρχές που διαμένουν και ποιος είναι ο κοινωνικός τους περίγυρος.

«.... τα αιματηρά χτυπήματα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έδειξαν στις αστυνομικές αρχές ότι είναι πολύ βασικό το κράτος να γνωρίζει και να έχει σαφή εικόνα για τους μουσουλμάνους που κινούνται στους χώρους λατρείας και προσευχής. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει ασφαλής - χώρα καθώς δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ή ένδειξη ριζοσπαστικοποίησης - εμείς πρέπει να έχουμε υπό ασφυκτικό κλοιό κάθε τέτοιο μέρος και να γνωρίζουμε κάθε κίνηση που γίνεται εκεί...» μας λέει στέλεχος ασφάλειας που ασχολείται χρόνια με την υπόθεση της ακραίας ισλαμικής τρομοκρατίας.

Επίσης οι αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την επίσημη μουσουλμανική κοινότητα ώστε να ενημερώνονται για την αλλαγή συμπεριφοράς ατόμων για τους οποίους ίσως να πρέπει να ακολουθηθεί περαιτέρω έρευνα και διασταύρωση πληροφοριών.

«Ο δυτικός τρόπος ζωής είναι πνιγμένος στην αμαρτία. Δείτε πως ντύνονται οι γυναίκες τους και πως διασκεδάζουν και θα καταλάβετε γιατί είναι αμαρτωλοί ...», έλεγε ένας από τους μουσουλμάνους που επισκέπτεται για την προσευχή, ένα από τα τρία άτυπα τζάμια στην περιοχή της Αττικής και τα οποία βρίσκονται πια υπό την στενή παρακολούθηση των αστυνομικών αρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ