ΕΛΛΑΔΑ

Τρομοκρατικό χτύπημα στον ΣΕΒ, πέντε χρόνια μετά

Τρομοκρατικό χτύπημα στον ΣΕΒ, πέντε χρόνια μετά
Οι άντρες της αντιτρομοκρατικής ερευνούν την περιοχή για στοιχεία Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Ακριβώς πέντε χρόνια μετά οι τρομοκράτες χτύπησαν ξανά τα κεντρικά γραφεία του ΣΕΒ.

Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στις 3:35 το πρωί και ενώ είχαν προηγηθεί –μόλις 40 λεπτά νωρίτερα- δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε εφημερίδες.

Η έκρηξη ήταν αρκετά ισχυρή με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κρατήρας στο σημείο ενώ προκάλεσε σοβαρές ζημιές και αρκετές σπασμένες τζαμαρίες στα γραφεία του ΣΕΒ, στο ξενοδοχείο Αμαλία αλλά και σε άλλα παραπλήσια κτίρια.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι δίπλα από τα γραφεία του ΣΕΒ βρίσκεται η κυπριακή πρεσβεία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το βράδυ,δεν φυλασσόταν, ενώ η εξωτερική κάμερα καταγράφει μόνο την είσοδο και όχι τον δρόμο.

Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι οι τρομοκράτες κατάφεραν να προσεγγίσουν τα γραφεία του ΣΕΒ χωρίς να γίνουν αντιληπτοί ούτε από τις συχνές περιπολίες που γίνονται στην περιοχή ούτε από τους αστυνομικούς που φυλάσσουν το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που βρίσκεται λίγα μέτρα παρακάτω και έχει 24ωρη αστυνομική φύλαξη.

Τις έρευνες έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία η οποία εξετάζει όλο το υλικό που υπάρχει και κυρίως τις κάμερες των κτιρίων. Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, η αντιτρομοκρατική εκτιμά ότι οι δράστες της επίθεσης ήταν δύο άτομα με τον έναν να αφήνει μια τσάντα μπροστά από την κεντρική είσοδο του ΣΕΒ και τον άλλο να διαδραματίζει ρόλο στην επιχείρηση διαφυγής.

Αλλαγές στα δρομολόγια του τραμ λόγω βόμβας στο ΣΕΒ

Την επίθεση που είχε γίνει στο ίδιο σημείο στις 24 Νοεμβρίου του 2010 είχε αναλάβει η οργάνωση “Μηδενική Ανοχή” και σε αυτό τον χώρο εστιάζονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης.

Με ανακοίνωσή της η κυβέρνηση καταδικάζει την βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ. "Η απόλυτη καταδίκη τέτοιων ενεργειών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, χωρίς επικίνδυνες ερμηνείες, αποτελεί την ενδεδειγμένη πολιτική στάση", σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη

Ανακοινώσεις καταδίκης της επίθεσης εξέδωσαν όλα τα κόμματα αλλά και ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ