ΕΛΛΑΔΑ

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα μετά την ανίχνευση λεγιονέλλας

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα μετά την ανίχνευση λεγιονέλλας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Δεν σημειώθηκε κανέναν κρούσμα νοσοκομειακής λοίμωξης από λεγιονέλλα στο διάστημα από τις 29 Αυγούστου, όταν και ανιχνεύτηκε το μικρόβιο στο δίκτυο παροχής ύδατος του νοσηλευτικού ιδρύματος, απαντά η διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. 

«Σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύουν ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τόσο για τεχνικούς λόγους, όσο και εξαιτίας του γεγονότος ότι η λοίμωξη από λεγιονέλλα δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σημερινή ανακοίνωση.

Το θέμα της ανίχνευσης του μικροβίου αποκάλυψε στις 5 Σεπτεμβρίου η ΠΟΕΔΗΝ, δημοσιοποιώντας επείγουσα ενημερωτική επιστολή της προέδρου της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, Κωστούλας Αρβανίτη. Αυτή γνωστοποιούσε στη διοίκηση του Νοσοκομείου και τους διευθυντές των κλινικών, των τμημάτων και των μονάδων ότι ανιχνεύτηκε στις 29 Αυγούστου το μικρόβιο της λεγιονέλλας στο δίκτυο παροχής νερού του νοσοκομείου Παπαγεωργίου και ότι ελήφθησαν μέτρα.

Την επόμενη ημέρα με αφορμή τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ και τα δημοσιεύματα του Τύπου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με έγγραφη παραγγελία του προς την αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών ζήτησε να διενεργηθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης για τη διαπίστωση αυτεπάγγελτα διωκόμενων αξιόποινων πράξεων.

Η διοίκηση του Παπαγεωργίου αναφέρει ότι το Νοσοκομείο διενεργεί συστηματικούς ελέγχους για την ενδεχόμενη ανίχνευση λεγιονέλλας στο δίκτυο ύδατός του, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνονται συστηματικά όλα τα απαραίτητα μέτρα τεχνικής φύσης, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ότι αφορά τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ περί έκθεσης των ασθενών σε κίνδυνο λεγιονέλλωσης, λόγω της κακής συντήρησης του δικτύου ύδατος η διοίκηση του Παπαγεωργίου απαντά:

Το δίκτυο ύδρευσης του Νοσοκομείου με το σύνολο των υδραυλικών εγκαταστάσεων και του αντίστοιχου εξοπλισμού του συντηρείται συστηματικά, ενώ η ανίχνευση λεγιονέλλας δεν φάνηκε να οφείλεται σε πλημμελή συντήρησή του. Επιπλέον, το Νοσοκομείο διαθέτει από το 2013 σύγχρονο μηχάνημα παραγωγής και αυτόματης δοσιμετρίας διοξειδίου του χλωρίου στο δίκτυο ζεστών νερών χρήσης, το οποίο προμηθεύτηκε με ίδια έσοδα. Η συντήρηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων πραγματοποιούνταν πάντα και εξακολουθεί να πραγματοποιείται, κατά προτεραιότητα, ανεξαρτήτως οικονομικών δυσχερειών ή διεκδικήσεων του Νοσοκομείου από το Υπουργείο.

Κανένα κρούσμα νοσοκομειακής λοίμωξης από λεγιονέλλα δεν έχει παρατηρηθεί στο Νοσοκομείο, στο εν λόγω χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, η διοίκηση του Παπαγεωργίου επισημαίνει:

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται, ως είθισται, σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ενώ τα μέτρα πρόληψης ελήφθησαν άμεσα με τη γνωστοποίηση των μικροβιολογικών αποτελεσμάτων, ως όφειλαν, για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εμφάνισης κρούσματος νοσοκομειακής λεγιονέλλωσης. Τα θετικά δείγματα ανευρέθησαν στο δίκτυο διανομής ζεστών νερών χρήσης, το οποίο είναι αποκλειστικά εσωτερικό δίκτυο του Νοσοκομείου και συνεπώς δεν τίθεται θέμα κινδύνου για τους κατοίκους της γύρω περιοχής, αλλά ούτε και για Νοσοκομεία, συνδεδεμένα στο ίδιο δίκτυο παροχής νερού.

Τέλος, η διοίκηση τονίζει ότι η συνολική διαχείριση της ανίχνευσης λεγιονέλλας στο δίκτυο διανομής ζεστών νερών, είναι η ενδεικνυόμενη από την ελληνική νομοθεσία και έχει ως στόχο την προστασία των ασθενών και του συνόλου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ