ΕΛΛΑΔΑ

Μαύρισε η Πειραϊκή από την πετρελαιοκηλίδα - μάχη για να περιοριστεί η ρύπανση

Μαύρισε η Πειραϊκή από την πετρελαιοκηλίδα - μάχη για να περιοριστεί η ρύπανση

Μάχη για να περιορίσουν τη ρύπανση σε Πειραϊκή και Φρεαττύδα, όπου, μάλιστα, έντονη είναι η δυσοσμία, δίνουν ιδιωτικά αντιρρυπαντικά σκάφη, καθώς κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας από το μικρό δεξαμενόπλοιο ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ που βυθίστηκε νοτιοδυτικά της Αταλάντης, παρασύρθηκαν από τους ανέμους και εμφανίστηκαν εκεί.

Για την αντιμετώπιση της ρύπανσης ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως ευρεία σύσκεψη και σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί η πετρελαιοκηλίδα ζήτησε από τον αντιπεριφερειάρχη και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, καθώς, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής αυτή δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης. Ο Αρχηγός του Λιμενικού απάντησε ότι σήμερα Τετάρτη που θα εκτιμηθεί η κατάσταση θα είναι σε θέση να ενημερώσει τόσο για τον τρόπο, όσο και για το χρονοδιάγραμμα του καθαρισμού της περιοχής της Πειραϊκής.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ανώτεροι αξιωματικοί του λιμενικού σώματος, η ρύπανση που έχει προκληθεί από το δεξαμενόπλοιο κατά τη βύθισή του στον Σαρωνικό, θα αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά και σε όλα τα επίπεδα.

nav1.png

πηγή: Υπουργείο Ναυτιλίας

Έχουν ολοκληρωθεί, εν τω μεταξύ, οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου, ενώ η ιδιωτική εταιρεία στην οποία έχουν ανατεθεί οι εργασίες απορρύπανσης, έχει καταθέσει στη Λιμενική Αρχή Πειραιά σχέδιο απάντλησης καυσίμων, προκειμένου να αξιολογηθεί και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εργασίες απάντλησης του φορτίου του πλοίου.

Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη του λιμενικού που επιχειρούν επί τόπου, ενώ στη Σαλαμίνα, όπου η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια, κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Ναυτιλίας με την πλοιοκτήτρια εταιρία, έχουν σταλεί επιπλέον βυτιοφόρα για να βοηθήσουν στην απορρύπανση των ακτών. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου συνεχίζουν να επιχειρούν πλωτός γερανός και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη

salamina2.jpg

πηγή: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σε εξέλιξη, εν τω μεταξύ, είναι και οι έρευνες για τα αίτια του ναυαγίου, με την δήμαρχο Σαλαμίνας, Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου, να λέει στο CNN Greece πως στο δεξαμενόπλοιο υπήρχε ρήγμα και την πλοιοκτήτρια εταιρεία Fos petroleum να το διαψεύδει κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας πως το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» ήταν αξιόπλοο.

«Το μαζούτ έχει βγει ως τις ακτές, κοντεύει να φτάσει στο δρόμο, κι έχει λερώσει τα πάντα. Είναι και το πάχος του μεγάλο, έχει μπει σε αλιευτικά καταφύγια, σε λιμανάκια όπου βρίσκονται βάρκες, έχει φτάσει στα μαγαζιά εστίασης στην παραλία, τα έχει καταστρέψει όλα», λέει η δήμαρχος και προσθέτει ότι έχουν αναφερθεί και αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και δυσκολίες στην όραση, από κατοίκους της περιοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ