ΕΛΛΑΔΑ

«Πεθαίνει» ο Σαρωνικός - Tεράστια η οικολογική καταστροφή (aud)

«Πεθαίνει» ο Σαρωνικός - Tεράστια η οικολογική καταστροφή (aud)
EUROKINISSI//ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Τις τεράστιες περιβαλλοντικές συνέπειες της πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκε στον Σαρωνικό μετά το ναυάγιο του μικρού δεξαμενόπλοιου "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ" και έχει επεκταθεί έως την Πειραϊκή, τον Άγιο Κοσμά, το Ελληνικό, τη Γλυφάδα, απαριθμεί στο CNN Greece ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης.

Ο κ. Τσιμπίδης υποστηρίζει ότι θα καταστραφεί το οικοσύστημα της περιοχής ενώ τονίζει ότι οι Αρχές δεν κινήθηκαν άμεσα και το πετρέλαιο διέρρευσε πολύ γρήγορα. Μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι είμαστε ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά.

«Πολλά από τα υλικά του πετρελαίου εξατμίζονται και οι συνέπειές του τόσο στο περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο είναι άμεσες. Το πετρέλαιο θα γίνει μία μεμβράνη στο βυθό της θάλασσας η οποία θα καταστρέψει το ίζημα και κατά συνέπεια θα καταστραφεί το οικοσύστημα της περιοχής», αναφέρει ο κ. Τσιμπίδης και προσθέτει:

Το πετρέλαιο που έχει διαρρεύσει στην περιοχή είναι πολύ λίγο σε σχέση με το φορτίο άρα μπορεί να έχουμε και χειρότερα τις επόμενες ημέρες εάν δεν γίνει σωστή και γρήγορη αντιμετώπιση του προβλήματος. Απορώ γιατί έχουμε κινηθεί με τόση βραδύτητα διότι, παρότι γνώριζαν ότι ο καιρός θα αλλάξει, δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα.

«Είμαστε εντελώς ανέτοιμοι»

Ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους» υπογραμμίζει ότι θα έπρεπε να «είχε γίνει άμεση επέμβαση» ωστόσο σημειώνει την έλλειψη των κατάλληλων εργαλείων: «Πέρα από κάποιες ιδιωτικές εταιρείες που έχουν εξοπλιστεί και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, δεν υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία».

Μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τονίζει ότι «είμαστε εντελώς ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πολύ μεγαλύτερους κινδύνους» ενώ σημειώνει ότι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, το «πετρέλαιο μπορεί να φτάσει πολύ μακριά».

«Δεδομένου ότι η περιοχή είναι ελεγχόμενη, θα έπρεπε να είχε αποκλειστεί με μεγαλύτερης έκτασης φράγματα και διπλά φράγματα ώστε να μην υπάρχει καμία περίπτωση διαφυγής.

Δεν αντιδράσαμε πολύ γρήγορα και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σε μία ελεγχόμενη περιοχή δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μία τόσο μικρή αλλά επικίνδυνη πετρελαιοκηλίδα», αναφέρει.

Δολοφόνησαν την «Αργυρώ», τη «μασκότ» της Σάμου

Ο Θοδωρής Τσιμπίδης μίλησε στο CNN Greece και για τη θλιβερή είδηση ότι η μεσογειακή φώκια «Αργυρώ», που είχε γίνει διάσημη καθώς αναπαυόταν στις ξαπλώστρες σε παραλία της Σάμου δολοφονήθηκε με βία.

«Πρόκειται για ένα λυπηρό γεγονός. Ήταν ένα ζώο που άλλαξε τον κόσμο και την κοινωνία. Μας έμαθε να σεβόμαστε και να αγαπάμε τα ζώα» λέει ο κ. Τσιμπίδης και προσθέτει:

«Έζησε στη Σάμο περίπου 3,5 χρόνια, σε αρμονία με τους ανθρώπους. Επισκέφθηκε πολλά νησιά και την Τουρκία . Δυστυχώς προσέγγισε μία περιοχή στην οποία γνωρίζαμε ότι υπάρχουν εγκληματίες και το σκότωσαν».

2558518

(Πηγή: EUROKINISSI)

Σύμφωνα με τον ίδιο έχει σχηματιστεί ήδη δικογραφία για το περιστατικό και έχουν ενημερωθεί οι Εισαγγελικές Αρχές της Σάμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ