ΕΛΛΑΔΑ

Με τρακτέρ θα υποδεχθούν οι αγρότες τον πρωθυπουργό στο Ηράκλειο Κρήτης (audio)

Με τρακτέρ θα υποδεχθούν οι αγρότες τον πρωθυπουργό στο Ηράκλειο Κρήτης (audio)
eurokinissi

Με τρακτέρ, συνθήματα, πανό και ελληνικές σημαίες οι αγρότες της Κρήτης ετοιμάζονται να υποδεχθούν στο Ηράκλειο, τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κρήτη προκειμένου να κλείσει με την ομιλία του τις εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου (20 και 21 Σεπτεμβρίου), εκδήλωση στην οποία δίνει το παρών το μισό Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα λοιπόν με το επίσημο πρόγραμμα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στον κινηματογράφο «Αστόρια» στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης για να εκφωνήσει τον λόγο του.

Μια ώρα νωρίτερα η Παγκρήτια Συντονιστική Αγροτών καλεί τα μέλη της σε προσυγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και στη συνέχεια σε πορεία μέχρι το σημείο όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός.

«Πρόκειται για ένα συνέδριο το οποίο εμείς το έχουμε αποκαλέσει φιέστα. Έρχεται να μας ανακοινώσει ένα πακέτο παροχών. Αυτά τα έχουμε ακούσει πολλές φορές. Εμείς ως Παγκρήτιο Συντονιστικό δεν συμμετέχουμε στο συνέδριο και διοργανώνουμε ένα συλλαλητήριο υποδοχής του πρωθυπουργού μας και βουλευτή του Ηρακλείου», λέει στο CNN Greece τo μέλος του Συντονιστικού, Στάθης Καφετζογιαννάκης και συμπληρώνει:

«Θα είναι πολλά τρακτέρ, δεν μπορώ να σας πω πόσα αλλά θα είναι πολλά. Απ’ το χωριό μου μόνο (Επάνω Αρχάνες) κανονίζουμε να κατέβουμε με κομβόι στο Ηράκλειο».

Οι εκτιμήσεις των διοργανωτών είναι ότι η συμμετοχή του κόσμου θα είναι μεγάλη καθώς το συλλαλητήριο διοργανώνεται απόγευμα.

Σε αυτό θα συμμετέχουν και τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης, ενώ εδώ και μέρες, τα μέλη του Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτών πηγαίνουν από χωριό και σε χωριό και ενημερώνουν του κατοίκους.

«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε πολύ κόσμο ώστε να καταλάβουν ότι αυτά που μας λένε δεν τα πιστεύουμε. Αν δεν δούμε πράξεις δεν πιστεύουμε τίποτα πια, γιατί ανάπτυξη ακούμε εδώ και πολλά χρόνια και ανάπτυξη δεν βλέπουμε» τονίζει ο κύριος Καφετζογιαννάκης.

Τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα είναι πολλά, όπως λένε στο CNN Greece, οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Η μεταφορά των προϊόντων τους δια θαλάσσης ανεβάζει πολύ το κόστος με αποτέλεσμα να φτάνουν στον καταναλωτή σε υψηλότερη τιμή σε σχέση με αυτά που προέρχονται από άλλα σημεία της Ελλάδας.

Όπως υποστηρίζουν έχουν ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τους τοπικούς βουλευτές, αλλά δεν έχουν δει να αλλάζει κάτι.

«Σε συνδυασμό με το φορολογικό και το ασφαλιστικό, το κράτος μας παίρνει το 70% . Πλέον δεν μας συμφέρει να καλλιεργούμε. Ειδικά όσοι είχαν ελαιοκαλλιέργειες τώρα τις παρατάνε. Η Κρητική ύπαιθρος θα μείνει χέρσα» λέει το μέλος του Παγκρήτιου Συντονιστικού.

Όταν ζητήσαμε να περιγράψουν το μέλλον των νέων αγροτών, μας είπαν ότι είναι καταδικασμένοι καθώς δεν έχουν κίνητρο για να μείνουν στα χωριά τους και να καλλιεργήσουν τη γη.

«Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Το επιτραπέζιο σταφύλι όταν στο τιμολογούν 70 λεπτά του ευρώ γιατί κάνουν εισαγωγές από Ισπανία και Ιταλία και το κόστος παραγωγής είναι 69 λεπτά, δεν βγάζεις ούτε μεροκάματο. [...]Έχουν θυμό οι περισσότεροι, είναι η περίοδος που τρυγάμε, βλέπουμε ότι τα εισοδήματα μειώνονται διότι αν παράξουμε θα τιμωρηθούμε», μας λέει ο κύριος Καφετζογιαννάκης ο οποίος σκέφτεται να στραφεί σε άλλες καλλιέργειες για να αντέξει οικονομικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ