ΕΛΛΑΔΑ

Στην Αθήνα για κινητοποιήσεις οι μεταλλωρύχοι από τις Σκουριές

Στην Αθήνα για κινητοποιήσεις οι μεταλλωρύχοι από τις Σκουριές
EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής, οι οποίοι την Τετάρτη αποφάσισαν να προχωρήσουν σε σαρανταοκτάωρη απεργία. Κλειστή είναι αυτή την ώρα η Μεσογείων και στα δύο ρεύματα στο ύψος του υπουργείου, ενώ ισχυρή είναι η αστυνομική παρουσία έξω από αυτό, αφού κλούβες των ΜΑΤ το έχουν περικυκλώσει, προκειμένου να αποφευχθεί νέα κατάληψη.

Οι μεταλλωρύχοι θα πραγματοποιήσουν στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Βουλή

Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να διεκδικήσουν τη γρήγορη επίλυση των εκκρεμοτήτων σχετικά με την αδειοδότηση που έχει ζητήσει η εταιρεία χρυσού για τις Σκουριές, προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, οι ίδιοι να έχουν «αντικείμενο εργασίας».

Η καναδική εταιρεία ElDorado έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση κατά την οποία δεν δοθεί η άδεια τροποποίησης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για τις Σκουριές, τότε από την Παρασκευή θα μπει «λουκέτο» στα εργοτάξια των μεταλλείων Χαλκιδικής.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με την κυβέρνηση και την εταιρεία για να έχουμε δουλειά εμείς. Οι τρεις άδειες που δόθηκαν για την Ολυμπιάδα δεν αρκούν για να προχωρήσει το έργο, είναι ενιαίο», είπε στο αθηναϊκό πρακτορείο την Τετάρτη ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στις στοές των μεταλλείων, Χρήστος Ζαφειρούδας.

Όπως υποστήριξε ο κ. Ζαφειρούδας, η άδεια για τις Σκουριές, αφορά «την κατασκευή εργοταξίου για εξόρυξη συμπυκνώματος χαλκού, που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταλλουργία στο Μαντέμ Λάκκο και όχι εξόρυξη χρυσού». «Δεν έχει να κάνει με τη διαιτησία αυτή η άδεια, είναι άλλο το θέμα του flashsmelting, δημιουργείται σύγχυση», είπε ακόμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ