ΕΛΛΑΔΑ

Προσβάσιμο σε όλους το ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό της αστυνομίας

Προσβάσιμο σε όλους το ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό της αστυνομίας
policemagazine.gr

Τα πιο ταραχώδη χρόνια της σύγχρονης ιστορίας βρίσκονται μέσα στις σελίδες των περιοδικών της ελληνικής αστυνομίας που από σήμερα θα έχει πρόσβαση ο κάθε Έλληνας πολίτης, καθώς αρχειακό υλικό από το 1953 μέχρι και σήμερα ψηφιοποιήθηκε και βρίσκεται στο διαδίκτυο.

Επιλέγοντας τη χρονιά ο αναγνώστης μπορεί να περιδιαβεί την ιστορία όπως είχαν επιλέξει να την καταγράφουν οι αστυνομικοί στα επίσημα περιοδικά τους. Χρόνια σκληρά, δύσκολα και κάποιες φορές μαύρα για το τόπο. Όμως τελικά ίσως όπως έχει πει και ο ποιητής "να μάθαμε φίλε μου να κουβεντιάζουμε ήσυχα και απλά.."

Και μπορεί το πρώτο τεύχος την 1 Ιουνίου 1953 να ήταν αφιερωμένο "εις μνήμης των νεκρών ηρώων και μαρτύρων της αστυνομίας πόλεων .." (όπως ήταν χαρακτηριστικά ο τίτλος), όμως θα δει κανείς και αναφορές για τη λειτουργία της αστυνομίας που σχεδόν 60 χρόνια μετά, μοιάζουν πιο επίκαιρες από ποτέ. Όπως για παράδειγμα σε τεύχος της ίδιας χρονιάς όπου αστυνομικός διευθυντής καταγράφει: "Σήμερον η μάχη κατά της εγκληματικότητας εν γενεί δεν πρέπει ούτε επιτρέπεται να διεξάγεται εμπειρικώς και με μέσα αναχρονιστικά και μεσαιωνικά. Αλλά κατά τρόπο πολιτισμένο με τη συνεργασία όλων των σύγχρονων επιστημονικών ψυχολογικών, κοινωνικών και τεχνικών παραγόντων".

Στην επίσημη παρουσίαση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Αναγνωστάκης τόνισε ότι " ... γίνεται προσπάθεια να αποδείξουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν διακατέχεται πλέον από ενοχές, αναστολές, ούτε από εμμονές και ιδεοληψίες."

Όλες οι καταγραφές έχουν μεταφερθεί αυτούσιες στην ηλεκτρονική σελίδα χωρίς καμία παρέμβαση. Πολιτικά γεγονότα ... Ακραία γεγονότα.... ακόμα και μαύρες σελίδες της ιστορίας της χώρας. Από το βασιλικό στέμμα , τη δικτατορία και μέχρι την εγκαθίδρυση και πάλι της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Η έρευνα για να συγκεντρωθεί το υλικό ήταν αποτέλεσμα δουλειάς του τμήματος ιστορίας του αρχηγείου της ΕΛΑΣ και της διεύθυνσης επικοινωνίας, ενώ ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Τσουβαλας τόνισε:

"....Η βασική παραδοχή συνίσταται στον γενικά παραδεκτό κανόνα πως όσο καλύτερα γνωρίζει κάποιος το παρελθόν τόσο καλύτερα «βλέπει» το μέλλον· και καθώς το παρόν δεν είναι τίποτε άλλο παρά η φυσική κατάληξη του παρελθόντος, παρόν και μέλλον χωρίς παρελθόν δεν μπορεί να υπάρξει...."

Διαβάστε εδώ ενδεικτικά το πρώτο τεύχος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ