ΕΛΛΑΔΑ

«Ξαναζωντανεύει» το γεφύρι της Άρτας

«Ξαναζωντανεύει» το γεφύρι της Άρτας
ΕUROKINISSI/Φωτογραφία αρχείου

Το ιστορικό γεφύρι της Άρτας... ξαναχτίζεται. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες επισκευής στο γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα που είχε καταρρεύσει τον Φεβρουάριο του 2015 από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Ήδη η ΔΕΗ έκλεισε το φράγμα στο Πουρνάρι, με αποτέλεσμα ο ποταμός Άραχθος να «στεγνώσει» και τα συνεργεία έπιασαν αμέσως δουλειά.

Όπως αναφέρει το epiruspost.gr, πρόκειται για την δεύτερη και κύρια φάση του έργου που εκτελεί η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας με σκοπό τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού και την προστασία του ιστορικού γεφυριού.

GEFYRA 2

(Πηγη φωτογραφιάς eurokinissi/φωτογραφία αρχείου)

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 700.000 ευρώ. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε, ψηλότερα από το γεφύρι, κοντά στο Ιμαρέτ, όπου έγινε διαπλάτυνση και εξομάλυνση της κοίτης του Αράχθου για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Ταυτόχρονα κατασκευάστηκε ανάχωμα μήκους άνω των 1200 μέτρων.

Από την Πέμπτη οι εργασίες επικεντρώνονται στο ιστορικό γεφύρι, στην κύρια φάση δηλαδή. Σκοπός είναι η προστασία και η θωράκιση των βάθρων του ιστορικού γεφυριού.

Στο σημείο της γέφυρας αυξάνεται η ορμητικότητα του νερού σε μεγάλες παροχές με αποτέλεσμα την υποσκαφή του πυθμένα της κοίτης και την απογύμνωση των βάθρων της γέφυρας.

Έτσι θα κατασκευασθούν λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια (σαρζανέτ) στην κοίτη του ποταμού καθ΄ όλο το πλάτος και σε μήκος τρία μέτρα ανάντη των βάθρων της γέφυρας και 50 μέτρων κατάντη αυτών και για πλάτος περίπου 100 μέτρων.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, το οποίο αποτέλεσε προτεραιότητα για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, ειδικά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν βλάβες και στο γεφύρι.

GEFYRA 3

(Πηγη φωτογραφιάς eurokinissi/φωτογραφία αρχείου)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ