ΕΛΛΑΔΑ

Μουζάλας: Είναι ευλογία για τη χώρα μας που το 75%-80% είναι πρόσφυγες

Έλενα Καραμαγκάλη Έλενα Καραμαγκάλη

Οι πρόσφυγες μπαίνουν στις βάρκες με κίνδυνο της ζωής τους επειδή δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από την πλευρά της Ευρώπης υπάρχει μια υποπρόταση του Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να επιδοτηθούν οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων στις χώρες υποδοχής, θα καταγράφονται εκεί και στη συνέχεια θα προχωρά η μετεγκατάσταση τους στην Ευρώπη από εκεί.

Μιλώντας στο MEGA, o κ. Μουζάλας είπε ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει περάσει από την ΕΕ και την Σύνοδο Κορυφής, όμως στην ουσία υπάρχει ένα διπλωματικό παιχνίδι με την Τουρκία, η οποία προσπαθεί να κερδίσει όσα γίνεται περισσότερα.

Στο ερώτημα των δημοσιογράφων σχετικά με τους φράχτες που υψώνονται από χώρες της Ευρώπης και αν θα δημιουργήσει τον κίνδυνο εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας, ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν πρέπει να μας αφήνει χωρίς φόβο αφού είναι ένα τραγικό σενάριο που είναι υπαρκτό.

Ο κ. Μουζάλας θεωρεί ωστόσο ότι οι πιθανότητες για ένα τέτοιο σενάριο είναι μικρές, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει μεγάλη μεταλλαγή της Ευρώπης , πράγμα το οποίο αντιπαλεύει και η Ελλάδα.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε, ακόμη, ότι είναι ευλογία για την χώρα μας το γεγονός ότι το 75%-80% των εισερχομένων στη χώρα μας είναι πρόσφυγες, γεγονός που μας δίνει το ηθικό πλεονέκτημα αφού, σύμφωνα με την Συνθήκη της Γενεύης, ο χειρισμός τους πρέπει να είναι διαφορετικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ