ΕΛΛΑΔΑ

Φίλοι και μαθητές, τίμησαν τη μνήμη του Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλου Γεωργίου Τσατσαρώνη

Κώστας Πλιάκος Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

Τη μνήμη ενός σημαντικού μουσικοδιδάσκαλου της βυζαντινή μουσικής τίμησαν φίλοι και μαθητές στο πνευματικό κέντρο του δήμου Παπάγου. Οι μαθητές του Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλου του Οικουμενικού Θρόνου Γεωργίου Τσατσαρώνη πραγματοποίησαν μουσικοφιλολογική εκδήλωση, για τα είκοσι χρόνια από τον θάνατό του

Η εκδήλωση στη μνήμη του, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» στο Δημαρχείο Παπάγου, την περασμένη Κυριακή. Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος του οικουμενικού θρόνου μέγας αρχιδιάκονος κ. Θεόδωρος και εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Ο Γεώργιος Τσατσαρώνης -φαρμακοποιός στο επάγγελμα- και με πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα στο τομέα του φαρμάκου, δίνοντας στο πάθος του για την Βυζαντινή μουσική επιστημονική διάσταση, μελοποίησε πολλά εκκλησιαστικά κείμενα που ψάλλονται και σήμερα στους Ιερούς Ναούς από πολυμελείς χορωδίες.
Ως Πρόεδρος του Συλλόγου φίλων Βυζαντινής μουσικής έδωσε πάνω από 1000 συναυλίες σε κεντρικές αίθουσες της Αθήνας, σε ιερούς ναούς και στο Ηρώδειο.

Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται: Η μουσική σκυτάλη για αρχαρίους, Βυζαντινός Εσπερινός, Μεγάλη Βυζαντινή Λειτουργία, Δίτομο καλοφωνικό ειρμολόγιο και δίτομο δοξαστάριο.

Ο Γ. Τσατσαρώνης δίδαξε την Βυζαντινή μουσική δωρεάν σε πάνω από 3000 Ιεροψάλτες και τιμήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο με το οφίκιο του Άρχοντα Μουσικοδιδασκάλου του Οικουμενικού Θρόνου.
Μουσικές συνθέσεις του Γεωργίου Τσατσαρώνη εκτέλεσε πολυμελής Βυζαντινή Χορωδία υπό τη διεύθυνση του Γεωργίου Χατζηχρόνογλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ