ΕΛΛΑΔΑ

Εικόνες που κόβουν την ανάσα: Έλληνας αλεξιπτωτιστής βρέθηκε να κρέμεται στον αέρα από C-130

Newsroom

Ένα εξαιρετικά σπάνιο περιστατικό έλαβε χώρα πριν από μία εβδομάδα στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια περιοδικής συντήρησης αλεξιπτωτιστών, που πραγματοποιείται συχνά για την διατήρηση της ικανότητας και ετοιμότητας των στελεχών.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ένας αλεξιπτωτιστής καταδρομέας επιχείρησε να κάνει πτώση από αεροσκάφος C-130 ωστόσο, ο εξωτερικός σάκος που έφερε, δεν αποχωρίστηκε από τον στατικό ιμάντα που βρίσκεται μέσα στο αεροπλάνο, με αποτέλεσμα ο ίδιος ν' αρχίσει να αιωρείται για μερικά λεπτά στο κενό.

Με απόλυτη ψυχραιμία, τόσο ο καταδρομέας όσο και τα μέλη του αεροσκάφους ακολούθησαν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και με συντονισμένες ενέργειες τράβηξαν και πάλι τον αλεξιπτωτιστή στο αεροσκάφος.

Σημειώνεται πως πριν από κάθε τέτοιο άλμα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την αποστολή των καταδρομέων αλλά και για τους κανόνες ασφαλείας, τονίζεται ότι μπορεί να συμβεί αυτή η απρόβλεπτη εξέλιξη και δίνονται σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπισή της.

Όπως εκτιμούν έγκυρες στρατιωτικές πηγές, πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση η οποία συμβαίνει 4 -5 φορές το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όσο για το τι θα γινόταν αν τελικά δεν είχε αντιμετωπιστεί με αυτό τον τρόπο αυτή η έκτακτη περίπτωση; Η απάντηση είναι πως θα κοβόταν ο ιμάντας και ο αλεξιπτωτιστής θα χρησιμοποιούσε το εφεδρικό αλεξίπτωτο.

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, εκτιμώντας πως τηρήθηκαν κατά γράμμα οι προβλεπόμενες διαδικασίες και δεν κινδύνευσε στο ελάχιστο ο καταδρομέας, αποφάσισε να βραβεύσει σε ειδική τελετή τα στελέχη που πρωταγωνίστησαν σε αυτό το σπάνιο περιστατικό και το αντιμετώπισαν με απόλυτη επιτυχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ