ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για παροχή πρώτων βοηθειών σε κατοικίδια

Αλέξανδρος Γαστεράτος Αλέξανδρος Γαστεράτος - CNN Greece

Δράση ενημέρωσης των πολιτών για την παροχή πρώτων βοηθειών σε κατοικίδια και ιδίως σε σκύλους πραγματοποίησε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στην πλατεία Συντάγματος, με αφορμή την 4η Οκτωβρίου που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. 

Η δράση αποτελείτο τόσο από ενημέρωση εκ μέρους των εθελοντών στους διερχόμενους πολίτες όσο και από επίδειξη παροχής βοήθειας από τους έμπειρους εθελοντές διασώστες της κυνοφιλικής ομάδας Κ-9 του ΕΕΣ. Επίσης στον χώρο του περιπτέρου που είχε στήσει ο ΕΕΣ, πολίτες μπορούσαν να αφήνουν τροφές για την ενίσχυση φιλοζωικών εταιρειών.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δρ Αντώνιος Αυγερινός «είχαμε μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία με τις περσινές πυρκαγιές, όπου πάρα πολλά ζωάκια εγκαταλελειμμένα είτε σε αυλόγυρο είτε μέσα στο σπίτι, φύγανε οι ιδιοκτήτες και τα άφησαν στο έλεος της πυρκαγιάς. Θέλουμε λοιπόν ο κόσμος να μάθει ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπει αυτούς τους καλύτερους φίλους που μπορεί να έχει στη ζωή και να ξέρει τουλάχιστον πώς να προσφέρει τις βασικές πρώτες βοήθειες όταν χρειαστεί».

Από πλευράς του ο χειριστής σκύλων έρευνας και διάσωσης και εκπαιδευτής των εκπαιδευτών της ομάδας Κ-9 του ΕΕΣ Ζεκή Μεμεταλή, υπογράμμισε ότι η διατήρηση ενός φαρμακείου με βασικά πράγματα όπως ελαστικούς επιδέσμους, αποστειρωμένες γάζες, μπεταντίν και επιδέσμους για εγκαύματα είναι απαραίτητη, καθώς ο κηδεμόνας του σκύλου μπορεί να του παρέχει κάποιες πρώτες βοήθειες μέχρι να τον μεταφέρει στο κτηνιατρείο όπου θα αναλάβουν οι ειδικοί. Καλό είναι λοιπόν οι πολίτες που επιλέγουν να έχουν στη συντροφιά τους κάποιο κατοικίδιο να γνωρίζουν τις μεθόδους εκείνες που σε μια ενδεχομένως κρίσιμη στιγμή θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή του τετράποδου φίλου τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ