ΕΛΛΑΔΑ

Αμερικανική στήριξη για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Αλέξανδρος Γαστεράτος Αλέξανδρος Γαστεράτος - CNN Greece

Τη στήριξή της στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα εξέφρασε η βουλευτής του αμερικανικού Κογκρέσου, Κάρολιν Μαλόνι, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Στη δήλωσή της, που παραχώρησε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, η κ. Μελόνι τόνισε ότι «ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός χρωστά ένα χρέος στην Ελλάδα το οποίο δεν θα καταφέρει ποτέ να ξεπληρώσει», αναφερόμενη στη Δημοκρατία.

Επίσης υπογράμμισε ότι είναι διατεθειμένη να ενώσει τη φωνή της με εκείνη όσων ζητούν επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα, «στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ακόμα προέτρεψε τους ομολόγους της στη βρετανική κυβέρνηση να κάνουν «ό,τι είναι δυνατόν για να επιστρέψουν αυτά τα αγάλματα εκεί που δικαιωματικά ανήκουν».

Η πράξη αυτή όπως είπε, θα ήταν δείγμα πολιτικού θάρρους εκ μέρους τους. Επίσης δηλώσεις παραχώρησαν η Λούλα Λόη Αλαφογιάννη, ιδρύτρια και πρόεδρος του Ευρωαμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών, καθώς και η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Από πλευράς της η κ. Αλαφογιάννη παρουσιάζοντας την κ. Μαλόνι την αποκάλεσε «μπουμπουλίνα» της Αμερικής, προσθέτοντας ότι εδώ και 16 χρόνια μαζί έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα ευαισθητοποίησης προκειμένου τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν «εδώ που γεννήθηκαν», όπως υπογράμμισε.

Η κ. Αυγερινοπούλου μιλώντας για τον επαναπατρισμό των μοναδικών στον κόσμο αρχαιοτήτων είπε ότι αυτά συμβολίζουν τη Δημοκρατία. «Βουλευτές από πολλά κοινοβούλια ενώνουμε τη φωνή μας ώστε ο ναός της Δημοκρατίας να αποκατασταθεί», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ