ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονίζει Έλληνας από το Σουδάν: Μάχη επιβίωσης ανάμεσα σε ρουκέτες και αδέσποτες σφαίρες

Newsroom Newsroom

Τη συγκλονιστική εμπειρία που έζησαν οι Έλληνες που βρέθηκαν στο Σουδάν εν μέσω σφοδρών ανταλλαγών πυρών, περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Δέδες, που βρισκόταν στο ξενοδοχείο Ζουάρι στο Χαρτούμ, κάνοντας λόγο για ρουκέτες, αδέσποτες σφαίρες και ισχυρές μάχες

Αρχικά, ο κ. Δέδες δήλωσε πως «ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και ευελπιστούμε και οι υπόλοιποι που έχουνε μείνει πίσω να σταθούν τυχεροί όπως και εμείς και να επιστρέψουν σύντομα».

Ερωτώμενος εάν σκοπεύει να γυρίσει στο Σουδάν απάντησε: «Νομίζω κανένας δεν σκοπεύει να επιστρέψει άμεσα».

Άφιξη των Ελλήνων από το Σουδάν στην ΑθήναCNN Greece

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν στο Χαρτούμ, όπως τονίζει ήταν «όταν ξεκινήσανε οι μάχες δεν ήξερε κανείς που θα διεξαχθούν, συνεχώς αλλάζαν μέρη, επίσης χρησιμοποιούσαν πολύ βαρύ οπλισμό, ρουκέτες, βομβαρδισμός κανονικά γιατί είχανε και οι δύο πολύ ισχυρά όπλα».

«Κινδυνεύσανε όλοι γιατί δεν υπήρχε καμία ασφάλεια. Εμείς ήμασταν σε ένα ξενοδοχείο μέσα και εμείς δεχθήκαμε πυρά, το ξενοδοχείο και όλα τα κτήρια δίπλα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.


Πάρα πολλές αδέσποτες σφαίρες, αυτοκίνητα με κόσμο μέσα που τα είχανε πυροβολήσει. Από ένα σημείο και μετά χάθηκε η επικοινωνία.

Παράλληλα, όπως ενημέρωσε «οι μάχες ξεκίνησαν το Σάββατο στις 11:00 ξαφνικά, τελείως ξαφνικά και μέρα με τη μέρα ήταν όλο και πιο ισχυρές οι μάχες».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι υπήρχε ο φόβος να μην επιστρέψουν πίσω, καθώς όπως εξηγεί «όταν φύγαμε να πάμε στο αεροδρόμιο που θα μας έπαιρνε το μεταγωγικό, ήμασταν ελεύθεροι και μόνοι μας μέσα στην πόλη, δεν υπήρχε κάποια ασφάλεια».

Επαναπατρισμός Ελλήνων του Σουδάν στην ΑθήναCNN Greece

Καταλήγοντας, αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ασφαλής επιστροφή τους «ήταν και θέμα τύχης, όχι για μας και για όλο τον κόσμο που έκανε την ίδια προσπάθεια».

Τρεις οι Έλληνες τραυματίες που επέστρεψαν από Σουδάν – Ο ένας διασωληνωμένος

Τρεις Έλληνες τραυματίες επέστρεψαν νωρίτερα στη χώρα μας από το εμπόλεμο Σουδάν.

Η άφιξη τραυματιών από το Σουδάν στην ΑθήναCNN Greece

Ο ένας βρισκόταν στην πτήση που προσγειώθηκε το πρωί της Τρίτης (25/4) στην Ελευσίνα και μεταφέρεται για νοσηλεία στο στρατιωτικό νοσοκομείο 401 ΓΣΝΑ.

Δύο ακόμη Έλληνες τραυματίες, ο ένας εξ αυτών διασωληνωμένος, κατέφθασαν στην Ελλάδα περί τις 11.30.

Ο διασωληνωμένος χειρουργήθηκε την Δευτέρα (24/4) σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.

Η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος της δεύτερης επιχείρησης επαναπατρισμού επιβιβάστηκε και ο γιος του (16-17 ετών).

Η ελληνική αποστολή, παρέλαβε τους πρώτους Έλληνες από τους Τζιμπουτί και επέστρεψαν στην Ελλάδα με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σημειώνεται ότι, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ