ΕΛΛΑΔΑ

Παπαστεργίου στο CNN Greeece: Η αυτοδιοίκηση πρέπει να ωριμάσει και να ενηλικιωθεί

Ρομίνα Νικηφόρου Ρομίνα Νικηφόρου - CNN Greece

Στην ανάγκη να αφεθεί χώρος και βαθμοί ελευθερίας στην αυτοδιοίκηση η οποία «πρέπει να ωριμάσει» και «να ενηλικιωθεί» αναφέρθηκε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωση Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Τρικκαίων και μιλώντας στο CNN Greece, κατά το 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου, η αυτοδιοίκηση πέρασε από διάφορες δύσκολες καταστάσεις τόσο με την υγειονομική όσο και με την ενεργειακή κρίση.

«Χάσαμε χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι τελικά υπήρχαν άλλες προτεραιότητες, οι οποίες άφησαν πίσω τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αυτοδιοίκηση. Άρα αυτό το οποίο σήμερα με ψυχραιμία θα πρέπει να συζητήσουμε είναι το ποια αυτοδιοίκηση πραγματικά θέλουμε και πώς μπορεί όντως να αποτελέσει την ατμομηχανή ή τον καταλύτη μιας μεγάλης αλλαγής στη δημόσια διοίκηση» εξήγησε.

Σημείωσε ότι από την πλευρά του το Κράτος πρέπει να δουλέψει ρυθμιστικά σε πολλά επίπεδα, επομένως είναι αναγκαίο πλέον «να αφεθεί χώρος και βαθμοί ελευθερίας σε μια αυτοδιοίκηση οποία πρέπει να ωριμάσει, πρέπει να ενηλικιωθεί. Από εδώ και πέρα πλέον να τραβήξει μπροστά πολύ πιο ισχυρή και πολύ πιο αυτόνομη».

Αναφέρθηκε επίσης στις νέες προκλήσεις, όσον αφορά στο περιβάλλον, την προστασία του οποίου πρέπει να δούμε όχι μόνο από πλευράς ενεργειακού κόστους, τη βιώσιμη κινητικότητα και πώς οι πόλεις θα γίνουν πιο ανθρώπινες αλλά και πιο ασφαλείς με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ