ΕΛΛΑΔΑ

SingularLogic στο CNN Greece: Νωρίτερα από ποτέ τα αποτελέσματα των εκλογών

Δημήτρης Μαλλάς Δημήτρης Μαλλάς - CNN Greece

Μικρότερης διάρκειας θα είναι η αγωνία για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου καθώς οι νέες δυνατότητες που προσέθεσε φέτος η SingularLogic δίνουν τη δυνατότητα η πρώτη εκτίμηση να είναι εφικτή εντός μόλις 90 λεπτών από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες.

«Μέχρι τις 8.30 μ.μ. θα έχουμε την πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα των εκλογών» αναφέρει στο CNN Greece ο Δημήτρης Μπακάκος, Γενικός Διευθυντής της SingularLogic, της εταιρείας που τα τελευταία 42 χρόνια (!) έχει την ευθύνη της συνολικής διαχείρισης του έργου της συγκέντρωσης και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το σύστημα SRT

Η βασική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι το γεγονός ότι φέτος, για πρώτη φορά, η SingularLogic θα χρησιμοποιήσει το σύστημα SRT (Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων) σε όλα τα εκλογικά τμήματα (περίπου 21.500) της χώρας. Η SingularLogic χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο σύστημα πιλοτικά το 2009 και από τότε επεκτείνει διαρκώς τον αριθμό των δικαστικών αντιπροσώπων που εξοπλίζονται με ένα μικρού μεγέθους tablet όπου καταχωρούνται τα αποτελέσματα. Η ενεργοποίηση της συσκευής γίνεται μόνο από τον δικαστικό αντιπρόσωπο με ειδικούς κωδικούς ασφαλείας ενώ η καταχώριση των αποτελεσμάτων στη συσκευή SRT είναι εξαιρετικά απλή μέσω της ειδικής και ιδιαίτερα εύχρηστης εφαρμογής που υποστηρίζεται από τη συσκευή. Η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα κάλυψης όχι μόνο των αποτελεσμάτων υπέρ των συνδυασμών αλλά και υπέρ των υποψηφίων (σταυροδοσία).

Μόλις τελειώσει η καταμέτρηση των ψήφων των συνδυασμών ο δικαστικός αντιπρόσωπος στέλνει τα αποτελέσματα αμέσως στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω του SRT. Στη συνέχεια προχωρά με την καταμέτρηση των Σταυρών των Υποψηφίων. Σε αυτές τις εκλογές η χρήση των εν λόγω tablets θα αλλάξει ουσιαστικά τα δεδομένα και στο θέμα της μετάδοσης των σταυρών υποψηφίων. Η SingularLogic αναμένει ότι μετά τις 10 μ.μ. θα υπάρχει ροή αποτελεσμάτων σταυρών υποψηφίων ενώ, σύμφωνα με τον κ. Μπακάκο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε ορισμένες περιφέρειες θα μπορεί να γίνει και μία ασφαλή εκτίμηση για τα τελικά αποτελέσματα όσον αφορά στη σταυροδοσία.

Σημειωτέον ότι η μετάδοση αυτή η οποία γίνεται απευθείας μέσα από τα εκλογικά τμήματα από τον ίδιο τον δικαστικό αντιπρόσωπο προσδίδει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως ταχύτητα ενσωμάτωσης μέχρι και 5 ώρες νωρίτερα, αυτοματοποιημένο έλεγχο των αποτελεσμάτων κατά την εισαγωγή των στοιχείων ανά εκλογικό τμήμα, αλλά και μια πλήρως ελεγχόμενη διαδικασία μέσω κωδικών πρόσβασης και χρήση βέλτιστων τεχνολογιών ασφαλείας.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία ασφαλούς μετάδοσης (SRT), δεν αναιρεί τη διαδικασία μετάδοσης του αποτελέσματος μέσω των ειδικών εντύπων, τα οποία θα πρέπει να συμπληρωθούν και να διεκπεραιωθούν κανονικά από τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Ακόμη, για πρώτη φορά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα ενημερώνουν την ημέρα των εκλογών μέσω της συσκευής SRT σε τρείς χρονικές στιγμές (έχουν ορισθεί με εγκύκλιο), τον αριθμό των ψηφισάντων. Η ενημέρωση αυτή θα γίνεται απευθείας μέσα από τα εκλογικά τμήματα στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.

Διπλός εκλογικός νόμος

Μια άλλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, όπως εξηγεί ο κ. Μπακάκος, είναι ότι το κεντρικό σύστημα της SingularLogic έχει επικαιροποιηθεί σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής αλλά ταυτόχρονα είναι έτοιμο και στο -εξαιρετικά πιθανό- σενάριο να υπάρξει και άλλη εκλογική διαδικασία με διαφορετικό εκλογικό νόμο. Σύμφωνα με τον κ. Μπακάκο, οι σχετικές δοκιμές έχουν γίνει προκειμένου να είναι όλα έτοιμα. Άλλωστε, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, για τη SingularLogic η προετοιμασία για τις εκλογές ξεκινά την επόμενη μέρα των… εκλογών.

Εκλογές από το Internet

Για όσους θέλουν να έχουν άμεση πρόσβαση στα αποτελέσματα, υπάρχει διαθέσιμη και η διαδικτυακή πύλη ekloges.ypes.gr, η οποία, σύμφωνα με τη SingularLogic, είναι πλήρως διαδραστική προσφέροντας διευρυμένες πληροφορίες, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε επίπεδο επικράτειας και συνδυασμών. Φέτος για πρώτη φορά θα εμφανίζεται και η πληροφορία ψηφοφορίας των αποδήμων ψηφοφόρων.

Στις προηγούμενες εθνικές εκλογές η ιστοσελίδα παρουσίασε διεθνές ενδιαφέρον με επισκέπτες από 203 χώρες διατηρώντας τα ηνία της πρώτης σε επισκεψιμότητα σελίδας, βάσει όγκου δεδομένων και αριθμού χρηστών που εξυπηρετεί. Αξίζει να αναφερθεί ότι μεταξύ των ωρών 20:30 έως 23:00 και με δεδομένο ότι το site εξυπηρετούσε μια εκλογική διαδικασία, δέχτηκε 2.500.000 μοναδικούς επισκέπτες, με το 84% εξ’ αυτών να έχουν κάνει χρήση mobile συσκευής.

Το έργο

Το έργο που έχει αναλάβει η SingularLogic από το 1981 περιλαμβάνει την ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού και υλοποίηση υποδομών για τη λειτουργία του συστήματος, όπως και την παραγωγή και διαχείριση έντυπου υλικού για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων προς το υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης τη λειτουργία data center για την επιχειρησιακή υποστήριξη του έργου, τη λειτουργική υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης για την αναμετάδοση των αποτελεσμάτων, την παροχή εναλλακτικών πηγών πληροφόρησης μέσω Internet και tablet και τέλος τη στοιχειοθέτηση και παράδοση των αποτελεσμάτων μετά τις εκλογές στο υπουργείο Εσωτερικών. Για τις ανάγκες της συλλογής και της μετάδοσης των αποτελεσμάτων, η εταιρεία «ρίχνει στη μάχη» τουλάχιστον 200 στελέχη της και 300 περίπου εξωτερικούς της συνεργάτες.
Επιπλέον, η εταιρεία έχει αναβαθμίσει τις υποδομές και υπηρεσίες που απαιτούνται για αυξημένη ασφάλεια και προστασία από κυβερνοεπιθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ