ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Καταστροφή της Παλαιστίνης: 70 χρόνια Μνήμης

Η Καταστροφή της Παλαιστίνης: 70 χρόνια Μνήμης
AMIR COHEN/REUTERS

Η Καταστροφή (Nakba) της Παλαιστίνης αναφέρεται όχι μόνο στη βίαιη έξοδο 700.000 Παλαιστινίων από τα εδάφη τους το 1948 που είχε σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη 5 εκατομυρίων Παλαιστινίων προσφύγων εκτός Παλαιστίνης, αλλά και το συστηματικό σχέδιο του Ισραήλ που στοχεύει στον εξοβελισμό των Παλαιστινίων από την πατρογονική γη τους.

Η Καταστροφή δεν τελείωσε το 1948. Είναι ένα συνεχές δράμα τόσο για τους Παλαιστίνιους στην Κατεχόμενη Παλαιστίνη όσο και για την εξόριστη διασπορά σήμερα. Ένα δράμα στο οποίο η Δύση παραμένει απλά θεατής.

Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην Παλαιστίνη δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρες όσον αφορά τις πιθανότητες μίας μόνιμης και βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή. Η απόφαση Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στα Ιεροσόλυμα ρίχνει λάδι στη φωτιά αποσταθεροποιώντας την περιοχή περαιτέρω. Οι ΗΠΑ στηρίζουν το Τελ Αβίβ όχι μόνο στο να διατηρήσει αλλά και να επεκτείνει τους παράνομους οικισμούς του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Οι Παλαιστίνιοι αγωνίζονται για να κρατήσουν την γη τους με νύχια και με δόντια.

Όσο παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ από το Τελ Αβίβ τόσο θα οξύνεται η βία και η αποσταθεροποίηση της περιοχής. Σε αυτή την κατάσταση συμβάλλει δραστικά η παρατεταμένη διαίρεση της παλαιστινιακής πολιτικής ηγεσίας η οποία ακόμη ψάχνει τρόπους για να θεραπεύσει τις πληγές της διχόνοιας τα τελευταία 12 χρόνια. Ο διχασμός στις τάξεις των Παλαιστινίων τους αποδυναμώνει.

Όσο η Ραμάλα και η Γάζα παραμένουν διχασμένες, δεν θα είναι ικανή η Παλαιστίνη να αντιταχθεί αποτελεσματικά στην αρπαγή της παλαιστινιακής γης από το Τελ Αβίβ και τους παράνομους οικισμούς του. Μέχρι στιγμής, κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου και γεωπολιτική ισορροπία έχει παραβιαστεί στην Παλαιστίνη εις βάρος των Παλαιστινίων. Ζητούμενο σήμερα περισσότερο από ποτέ παραμένει η προοπτική άρσης του παλαιστινιακού διχασμού και η σφυρηλάτηση ενότητας. Τότε μόνο οι Παλαιστίνιοι θα είναι ικανοί να μετατρέψουν την Καταστροφή τους σε οδηγό για την Ανεξαρτησία και Αναγέννησή τους.

Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης είναι Υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής ΕΛΙΑΜΕΠ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ