ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κ. Γεννηματά εκπλήσσει με θετικό τρόπο

Η κ. Γεννηματά εκπλήσσει με θετικό τρόπο
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε προηγούμενο άρθρο μου, την εποχή εκλογής Προέδρου, είχα εκφράσει επιφυλάξεις για τα μεγαλεπίβολα σχέδια που ακούγονταν ένθεν κακείθεν των δυνάμεων του λεγόμενου κεντρώου χώρου. Μετά την εκλογή της κ. Γεννηματά άφησα να περάσει ένα χρονικό διάστημα για να δω πως θα κινηθεί

Ο τρόπος με τον οποίο η κ. Γεννηματά διαχειρίζεται το θέμα της λεγόμενης «συνεργασίας» με τον ΣΥΡΙΖΑ με έχει εκπλήξει με θετικό τρόπο, και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια πετυχημένη πολιτική πορεία του Κινήματος της Αλλαγής.

Δεν χρειάζεται να είναι πολιτικός αναλυτής κανείς για να καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τον χώρο της λεγόμενης κεντρο-αριστεράς. Με την εξασφάλιση των ψήφων του κεντρο-αριστερού χώρου, ο ΣΥΡΙΖΑ ωφελείται διπλά, αφού συγκρατεί ένα ποσοστό του εκλογικού σώματος από το να παρασυρθεί και να καταλήξει στη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, μειώνοντας έτσι το ποσοστό της, ενώ με την προσδοκία συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής ουσιαστικά λαμβάνει την ψήφο και την στήριξη μέρους αυτού του ποσοστού.

Η προβαλλόμενη δημόσια εικόνα είναι ότι η κεντρο-αριστερά είναι σαρξ εκ της σαρκός, τι μπρόκολα τι λάχανα που έλεγε και ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης. Δεν είναι τυχαίες οι ερωτοτροπίες του κ. Τσίπρα με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Τι πιο φυσικό θα έλεγε κανείς από την «συνεργασία» του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι μέσα στο Κίνημα Αλλαγής διάφοροι παράγοντες επιδιώκουν αυτήν την συνεργασία, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Από ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις νέες μεταγραφές των υδάτινων πόρων.

Η κ. Γεννηματά όμως δείχνει να θέλει το Κίνημα της Αλλαγής να κατέβει μόνο του στις εκλογές και να συνεχίσει την πολιτική του πορεία με βάση μια αυτοτελή πολιτική φυσιογνωμία και όχι με ευκαιριακές συνυπάρξεις και συμπράξεις.

Θεωρώ ότι η κ. Γεννηματά έχει δίκιο και εν δυνάμει μπορεί να οδηγήσει το Κίνημα Αλλαγής σε μια ουσιώδη πολιτική πορεία στην Ελληνική πραγματικότητα. Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει ανάγκη από μια συγκροτημένη πολιτική δύναμη στο κέντρο και το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο, καταλαμβάνοντας το κενό που το 2015 έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα το κενό αυτό είναι και πάλι ανοικτό.

Ο βασικός λόγος που το Κίνημα Αλλαγής έχει σήμερα αυτήν την ευκαιρία είναι η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει τον κεντρο-αριστερό χώρο ότι είναι κάτι παραπάνω από ένας ευκαιριακός διαχειριστής της εξουσίας. Ανοίγει έτσι την πόρτα της ευκαιρίας στο Κίνημα Αλλαγής να διεκδικήσει τον χώρο αυτό, κάτι που δεν συνέβαινε πριν από ένα χρόνο.

Ο ψηφοφόρος του κεντρο-αριστερού χώρου έχει σήμερα λόγο να επενδύσει πολιτικά στο Κίνημα Αλλαγής πάνω στη βάση της διαπίστωσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτικό πρόσωπο ούτε και διάρκεια στην εξουσία, ενώ ο κ. Μητσοτάκης όσο και αν προσπαθεί δεν πείθει ότι είναι κεντρώος.

Το πρώτο μέλημα της κ. Γεννηματά θα πρέπει να είναι η συγκρότηση της πολιτικής φυσιογνωμίας του Κινήματος Αλλαγής. Χωρίς πολιτική φυσιογνωμία που να είναι ξεκάθαρη και αντικρύζει όλες τις αιτιάσεις περί συνέχειας του ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα δεν θα έχει μέλλον.

Η κ. Γεννηματά έχει το προτέρημα ότι δεν διακατέχεται από συμπλέγματα για το παρελθόν. Μπορεί λοιπόν να προχωρήσει στην συγκρότηση της πολιτικής φυσιογνωμίας του κινήματος χωρίς καθυστερήσεις.

Πάνω σε αυτή την βάση η κ. Γεννηματά χτίζει και την καθημερινή της παρουσία στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Δεν είναι τυχαίο το ότι ζήτησε να γίνουν εκλογές τώρα. Εξάλλου κοντός ψαλμός αλληλούια. Ο Οκτώβριος 2018 είναι μόλις 4 μήνες μακριά, και μεσολαβεί και το καλοκαίρι με τα μπάνια του λαού. Μετρημένα πράγματα.

Όμως η πορεία θα είναι δύσκολη και παρουσιάζει κινδύνους και αβεβαιότητα. Θεωρώ δε δεδομένο ότι ένα μεγάλο τμήμα των υδάτινων πόρων θα αποσκιρτήσει και θα πορευθεί προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά.

Η κ. Γεννηματά θα πρέπει να παραμείνει σταθερή στην πορεία και την επιλογή της, αφού δεν έχει να χάσει τίποτε. Σε τελική ανάλυση, η συμπόρευση με τους υδάτινους πόρους μέχρι σήμερα είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, και παρουσίασε και πολλά προβλήματα.

Επομένως η κ. Γεννηματά δεν έχει λόγο να συμβιβαστεί με την ροή των υδάτων. Το αντίθετο ισχύει. Αν επιχειρήσει κάτι τέτοιο, ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Οι καλοθελητές των πολιτικών πραγμάτων της χώρας καθώς σχολιάζουν τις διάφορες δημοσκοπήσεις αποφαίνονται αρνητικά για το Κίνημα Αλλαγής. Τους φαίνεται αρνητικό το ότι το κίνημα πλησιάζει τις 10 μονάδες αλλά δεν τις ξεπερνάει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis της 20ης Απριλίου 2018 που δημοσιεύει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» η Νέα Δημοκρατία, συγκεντρώνει ποσοστό 36,3% στην εκτίμηση ψήφου έναντι 23,3% του ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής 9%, η Χρυσή Αυγή 7,1 %, το ΚΚΕ 6,7 % η Ένωση Κεντρώων 3,3% και οι ΑΝΕΛ 2,5%.

Το Κίνημα είναι στην τρίτη θέση με 9%, έναντι 23,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει ξεπεράσει την Χρυσή Αυγή που έχει μείνει στο 7,1%. Αν προσθέσουμε τα ποσοστά του Κινήματος και του ΣΥΡΙΖΑ, φτάνουμε στο 32,3%, που πλησιάζει πολύ κοντά τη Νέα Δημοκρατία που βρίσκεται στο 36.3%.

Είναι λοιπόν ικανοποιητικό ή όχι το 9%; Κατά την άποψη μου εκείνο που θα πρέπει να πετύχει στις επόμενες εκλογές το Κίνημα Αλλαγής είναι να ξεπεράσει την Χρυσή Αυγή. Αν πετύχει αυτόν τον στόχο, και το 10% είναι ικανοποιητικό. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ανάγκη μια αξιοσημείωτη παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας, δεν είναι κόμμα εξουσίας. Μιλάμε για απόπειρα ανασυγκρότησης του κεντρο-αριστερού χώρου, και όχι για πολιτικό θαύμα.

Είναι λοιπόν φανερό ότι οι θρηνούντες μαξιμαλιστές επιδιώκουν να κλονίσουν την δημόσια εικόνα του Κινήματος προκειμένου οι ψηφοφόροι να προσέλθουν στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα έχουμε να δούμε πολλά τέτοια μέχρι τις εκλογές, στερούνται όμως πολιτικής ουσίας όσο η κ. Γεννηματά παραμένει σταθερή και προασπίζει την αυτοτελή πολιτική φυσιογνωμία του Κινήματος Αλλαγής. Ελπίζω ότι για το καλό της πολιτικής ζωής του τόπου και της κεντρο-αριστεράς η κ. Γεννηματά θα συνεχίσει να είναι σταθερή και να υποστηρίζει τις μέχρι σήμερα επιλογές της.

*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι Σύμβουλος Εταιρικών Μετασχηματισμών (MSc)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ