ΑΠΟΨΕΙΣ

Κοινοί στόχοι συνεργασίας στην Ευρω-Αραβική Σύνοδο των Αθηνών

Κοινοί στόχοι συνεργασίας στην Ευρω-Αραβική Σύνοδο των Αθηνών
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με επιτυχία στέφθηκε η διοργάνωση της Γ’ Ευρω-Αραβικής Συνόδου στο Μέγαρο Μουσικής στις 29-30 Οκτωβρίου. Με την συμμετοχή πρωθυπουργών, υπουργών και άλλων αξιωματούχων, καθώς και επιχειρηματιών και στρατηγιστών από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρω-Αραβική Σύνοδος των Αθηνών θεσμοθετήθηκε πλέον ως ένα κομβικό γεγονός για την περιφερειακή ασφάλεια και ανάπτυξη, θέτοντας τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων σε κάθε τομέα μεταξύ των δύο ακτών της Μεσογείου και παραπέρα.

Κοινός παρονομαστής των ομιλιών της Συνόδου υπήρξε η διαπίστωση ότι η Ευρώπη και ο αραβικός κόσμος μοιράζονται κοινούς στόχους, ελπίδες και ενδιαφέροντα, στοιχεία τα οποία επηρεάζουν προς την θετική κατεύθυνση την διαμόρφωση της πολιτικής της κάθε πλευράς με στόχο την βελτίωση της γεωπολιτικής ασφάλειας και ανάπτυξη επί τη βάσει της οικονομικής συνεργασίας. Οι ομιλίες συνοδεύθηκαν από επιμέρους συναντήσεις των πολιτικών και οικονομικών παραγόντων με στόχο την υλοποίηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και συνεργασιών στο πλαίσιο πολυμερών προγραμμάτων.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο σε επίπεδο θεσμικών οργάνων αλλά και επί μέρους χωρών η Σύνοδος δίνει την ευκαιρία για ανάπτυξη των σχέσεων με τις αραβικές χώρες προσφέροντας ένα ιδιαίτερο περιβάλλον αμεσότητας, γνωριμίας και σχεδιασμού, στοιχεία απαραίτητα για την διαμόρφωση σταθερών και βιώσιμων συνεργασιών. Η Σύνοδος των Αθηνών είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ΕΕ στην προσπάθεια της να διαμορφώσει και να εφαρμόσει κοινή εξωτερική πολιτική σε ευρύτερο αριθμό κομβικών διμερών θεμάτων, λ.χ. το μεταναστευτικό, τις επενδύσεις και την γεωπολιτική ασφάλεια.

Παράλληλα μέσω της διοργάνωσης της Συνόδου σε ελληνικό έδαφος σε σταθερή βάση, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε διεθνές κέντρο διαμόρφωσης γεωπολιτικών εξελίξεων, κάτι που χρειάζεται η χώρα από κάθε άποψη, πολιτική και οικονομική εν τω μέσω της οικονομικής κρίσης στην χώρα και ύφεσης παγκοσμίως. Η Σύνοδος των Αθηνών εξελίσσεται σε σημείο αναφοράς για τα διεθνή πολιτικά δρώμενα της Ευρασίας και αποτελεί σπάνια ευκαιρία δραστηριοποίησης του ελληνικού επιχειρείν σε χώρο οικείο για αυτό, όπως δηλώνει η παραδοσιακή και ακμάζουσα σχέση της Ελλάδας και της Κύπρου με τις αραβικές χώρες.

Στην ευρεία θεματική των ευρω-αραβικών σχέσεων βασικό θέμα και σημείο αναφοράς το οποίο αγγίζει κάθε παράμετρο της ευρω-αραβικής συνεργασίας είναι το Παλαιστινιακό. Άμεσα σχετικό με την γεωπολιτική ασφάλεια αγγίζει την κοινή γνώμη κάθε αραβικής χώρας και διαμορφώνει εν πολλοίς την εξωτερική πολιτική των αραβικών κρατών. Είναι, λοιπόν, το θέμα εκείνο το οποίο παραμένει επιτακτικά και διαχρονικά επίκαιρο για την Ευρώπη και την Διεθνή Κοινότητα. Στην Ευρω-Αραβική Σύνοδος εκφράσθηκε η ανάγκη και η βούληση για την επανέναρξη των συνομιλιών επί τη βάσει της λύσης των Δύο Κρατών και την επιτακτική ανάγκη ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα σηματοδοτήσει την λήξη του δράματος του παλαιστινιακού λαού και την άρση της παράνομης ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης. Η άμεση επίλυση του Παλαιστινιακού αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην Ευρω-Αραβική συνεργασία.

Εν γένει σε μια περίοδο έντονης και παρατεταμένης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης το πλαίσιο των συνεργειών που θέτει η Ευρω-Αραβική Σύνοδος των Αθηνών δίνει διέξοδο στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας και σφυρηλατεί την πολιτική συναίνεση που είναι απαραίτητη για την υλοποίηση κάθε συνεργασίας, την διατήρηση της ειρήνης και την πρόοδο.

* Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης είναι ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής – ΕΛΙΑΜΕΠ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ