ΑΠΟΨΕΙΣ

Growth hacking… the Greek Way (αλά Ελληνικά)

Growth hacking… the Greek Way (αλά Ελληνικά)

Όντας ένας παίκτης στην ελληνική startup σκηνή για περισσότερα από 10 χρόνια βλέπω με μεγάλη χαρά την θετική εξέλιξη και ραγδαία ανάπτυξη του οικοσυστήματος.

Το growth hacking, η ανάπτυξη των ελληνικών startups, επιτελείται με επιτυχία, εντός και εκτιμώ σύντομα και εκτός Ελλάδας, μέσα από συγκεκριμένα adtech startups που βοηθούν αλλά και από μια νοοτροπία συνεργατικότητας μεταξύ των startups. Δημιουργούνται startups με παγκόσμιες προδιαγραφές και διεθνή πελατολόγιο ενώ παράλληλα βλέπουμε συνέργειες στα ελληνικά startup σε πολλά επίπεδα.

Οι ελληνικές startup – σε αντίθεση με ότι συνήθως βλέπουμε στην ελληνική κοινωνία– είναι διατεθειμένες να ανταλλάξουν γνώση και εμπειρίες και να συνεργαστούν πρακτικά προσφέροντας κάτι παραπάνω στους χρήστες τους. Για παράδειγμα συχνά πλέον βλέπουμε συνδυαστικές marketing ενέργειες που βοηθάνε στη δημιουργία awareness για νέες υπηρεσίες. Ένα παράδειγμα είναι η προτροπή για χρήση Taxibeat σε χρήστες που θα πάνε σε κομμωτήριο μέσω Funkmartini ή σε εστιατόριο μέσω e-table.gr όπου τελικά χρήστες κέρδιζαν μια δωρεάν διαδρομή αξίας 10 ευρώ δοκιμάζοντας τις νέες αυτές υπηρεσίες.

Παράλληλα σε επίπεδο ελληνικών growth hacking startups μπορούμε να δούμε την ελληνική καινοτομία μέσω τεσσάρων παραδειγμάτων, που αυξάνουν τις πωλήσεις σε διεθνή e-shops και βοηθούν τις εταιρείες να αυξήσουν το virality τους με εκπληκτικά χαμηλό κόστος.

Πιο συγκεκριμένα, τα ContactPigeon, reEmbed, Goodvidio και Viral-Loops, είναι ελληνικές εξωστρεφείς καινοτόμες επιχειρήσεις με διεθνή πελατολόγιο και έχουν γίνει ένα απαραίτητο growth hack για τους πελάτες τους. Και αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα τέτοιων εταιρειών.

Η ContactPigeon προσφέρει (re)marketing automation και content personalization για e-shops. Μέσω του ContactPigeon τα e-shops αυξάνουν τις παραγγελίες τους, καθώς οι πελάτες βλέπουν πάντα το κατάλληλο προσωποποιημένο μήνυμα την κατάλληλη στιγμή!

Η reEmbed επιτρέπει σε ιστοσελίδες να εκμεταλλευτούν τα βίντεο που έχουν ενσωματώσει (YouTube, Dailymotion, Vimeo, Self-hosted), να έχουν analytics και τελικά να αυξήσουν τα έσοδα και τους επισκέπτες τους.

Η Goodvidio αυξάνει τις πωλήσεις των e-shop με την αυτόματη εισαγωγή των καλύτερων βίντεο από τα social media στα προϊόντα τους, ώστε οι χρήστες να παραμένουν στο site για να δουν τα reviews και να κάνουν την αγορά.

Τέλος, το Viral-Loops αυξάνει το virality με γνωστές referral πρακτικές από κολοσσούς όπως το Dropbox και το AirBnB, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες του να αυξήσουν την πελατειακή τους βάση με ταχείς ρυθμούς.

Ως συνιδρυτής στο Venturefriends μπορώ να πω ότι ερχόμαστε σαν ομάδα να βρούμε και να στηρίξουμε τέτοιες καινοτόμες εταιρείες που έχουν διεθνείς φιλοδοξίες, συνδέοντας τους με χρηματοδότηση, δίνοντας εμπειρία και συνέργειες. Παράλληλα πιστεύοντας ακράδαντα στο ισχύς εν τη ενώσει και στη συνεργατικότητα θέλουμε να επηρεάσουμε την κουλτούρα με την προώθηση μιας λογικής συνεργειών ανάμεσα σε όλα τα startups παίκτες είτε έχουμε είτε δεν έχουμε σχέση με αυτά. Μόνο έτσι μπορεί το ελληνικό οικοσύστημα να μεγαλώσει και να πολλαπλασιαστούν τα επόμενα workable, Taxibeat, bugsense.

* Ο Απόστολος Αποστολάκης είναι co-founder τηςVenturefriends

ΔΗΜΟΦΙΛΗ